Hadim’in ekonomik durumu

Hadim ve çevresi ekonomi bakımdan Konya ilçelerine baktığımızda geri kalmış ve gelişememiş zayıf bir ekonomiye sahip. Bölge halkı ilçe merkezinde genel anlamda küçük işletmeler ile uğraşıyor.
Az da olsa hayvancılık ve yeni gelişmeye başlayan tarımla ayakta durmaya çalışan ilçenin en büyük sorunu coğrafi yapıdan kaynaklanan ulaşım
Hadim Esnaf Odaları Başkanı Mehmet Özdemir, ilçenin ticari hayatı ve esnafların sorunları konusunda yaptığı açıklamada önemli bilgiler sundu. Hadim’in küçük bir ilçe olmasına rağmen tarihi ve doğası ile ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu söyleyen Özdemir, “İlçemiz Hadimi Hazretleri’nin sayesinde ilim ve irfan yuvası olmuştur. Hadim’de sanayi gibi büyük yatırım yok. Genel ticaret küçük esnaf konumunda. Bir dönem 30’un üzerinde kolonya imalatçıları vardı ama onların hepsi pazar paylarını genişletmeleri için büyükşehirlere taşındı. Kalan esnaflar ile ilçemizin ekonomisini ayakta tutmak için elimizden gelen her türlü çalışmayı yapıyoruz” dedi.
Son dönemlerde Hadim’in ekonomisini canlandıran en gözde ürünün kiraz olduğunu da dile getiren Özdemir, “Hadim merkez ve köylerinde 2 milyonun üzerinde kiraz ağacı var. Bunun yüzde 70 oranı meyve veren ağaç. Kiraz üretiminin ülkemize yıllık getirisi net rakamlar 30 milyon doların üzerinde. Ama bu rakam ilçeye çok fazla yansımadı. Bundan sonraki dönemde ilçemize bu pastadan en büyük payı kazandırmak için çalışmalarımızı yapacağız.
İlçemizin yanı sıra Taşkent’te bizim odamıza bağlı her iki ilçede aktif olan üye sayısı 690 civarında. İlçe merkezimizde 128 tane aktif iş yerimiz var. Taşkent’te bu rakam 43. Bu rakamın artması için çalışıyoruz. Bizim tek istediğimiz dışarıda bulunan hemşehrilerimizden istediğimiz tek şey ilçelerine geri gelerek yatırım yapmaları. Biz bu konuda umutluyuz. İlçemizin ticari anlamda, politik anlamda, bürokrat anlamında yetiştirdiği yüzlerce hemşehrimiz var. Bizim bu isimlerden istediğimiz ilçemize sahip çıkmaları” diye konuştu.
Özdemir, ilçedeki tarım, hayvancılık ve sanayinin tanımı konusunda ise şu görüşlere yer verdi.
TARIMDAKİ YERİ
Bölgenin arazi darlığı ve sulama olanaksızlığı nedeniyle tarım üretimi yetersiz, sebzecilik ise geridir. Yörenin toplam tarım arazisi 230 bin dekar olmasına rağmen, işlenen tarım arazisi, 75 bin dekardır. Bölgenin coğrafi yapısı ve iklimi tahıl üretimine izin vermemekle birlikte bazı bölgelerde yapılmaktadır. Bölge meyvecilikte ön plana çıkarken sebze üretimi yaz aylarında ancak halkın kendi kullanımını karşılamaktadır. Meyvecilikte elma üretimi yerini kiraz üretimine bırakırken son dönemlerde Aladağ bölgesinde üzüm, şeftali ve Antep fıstığı üretimi gelişmektedir.
HAYVANCILIK
Bölgeye baktığımızda hayvancılık, özellikle küçükbaş hayvancılık için müsait olmasına rağmen gelişmemiştir. Hayvan sayısı ve üretimi ancak bölge halkına yetecek durumdadır. Ormanlara zarar vermesinden dolayı kıl keçisinin yasaklanması ve yerine her hangi bir alternatif hayvancılığın gelmemesi de üretimin düşmesine sebep olmaktadır. Kışların uzun sürmesi, yem olanaklarının kısıtlı olması, meraların ıslah edilmemesi gibi sebepler de ahır besiciliği yoktur. Bunun yanında süt sığırcılığı da yok sayılır. Arazi yapısının uygun olmaması, yem bitkilerinin ekilmemesi, üretilen sütü işleyecek mandıraların olmaması ve dışarıdaki mandıralara ulaşımın güçlüğü gibi nedenlerle bölge halkı bu üretime sıcak bakmamaktadır. Bölgede arıcılık ta toplu olmasa da amatörce ve sınırlı sayıda yapılmaktadır.   
SANAYİSİ
Hadim merkezi ve çevresinde büyük veya küçük herhangi bir işletme yoktur. Bölgeye has üretimler olmasına rağmen bunlarda küçük işletmelerden öteye gidememiştir. Özellikle kolonya imalatı yapılmakta olup, geniş bir alana hitap edilmesine rağmen küçük imalathanelerden oluşmaktadır. İşleri büyütenler ise il merkezinde bu büyümeyi gerçekleştirmektedir. Sanayinin gelişmemesine yol şartlarının zor olması etkilemektedir.    

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri