Hadim'de üzüm hasadı başladı

Türkiye’nin önemli üzüm üretim merkezlerinden Hadim’de üzüm hasadı başladı. Hadim ilçesinde yetiştirilen üzümler tadı ve farklı aroması nedeniyle pazarlarda ilgi görüyor.

Torosların dik yamaçlarındaki Aladağ vadisinde 39 bin dekar alanda üretilen gök üzüm, kecimen, hafız ali, horoz karası, ilk eren ve red glob cinsi üzüm çeşitleri bölge halkının önemli geçim kaynakları arasında bulunuyor. Yılda yaklaşık 40 bin ton üzüm hasadının yapıldığı Aladağ vadisi, üzüm üretiminde İç Anadolu bölgesinde birinci sırada yer alıyor.

ALADAĞ ÜZÜMÜ PAZARLARDA TAKLİT EDİLİYOR

Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, yaptığı açıklamada Aladağ vadisinin rakımı, iklimi ve toprak özellikleri bakımından üzüm yetiştiriciliğine uygun olması nedeniyle yüksek rekolte de üzüm yetiştirildiğini belirtti. İlçede yetiştirilen üzümlerin Konya, Karaman, Mersin, Antalya ve İstanbul pazarlarında ‘Aladağ Üzümü’ olarak satıldığına dikkat çeken Hadimioğlu, şöyle devam etti: “Hadim ilçesinde 32 mahallenin 15’inde üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Özellikle Aladağ vadisi içinde kalan mahalleler rakımı, iklimi ve toprak özellikleri bakımından üzüm yetiştiriciliğine uygun olduğu için tercih edilmektedir. Yetiştirilen üzümler rengi, aroması ve tadıyla kendine has Aladağ Üzümü markasını doğurmuş ve pazarlarda bu marka adıyla satılır olmuştur. Ancak tezgahlarda satılan her Aladağ Üzümü yazılı etiket gerçeği yansıtmayabilir. Ülkenin farklı yerlerinden getirilen bazı üzüm çeşitleri pazarlarda Aladağ üzümü olarak satılıyor. Üstelik fiyatını da diğer ürünlere göre oldukça pahalı göstermektedirler. Halkımızın buna dikkat etmesi gerekir. Özellikle mikroklima iklimi dolayısıyla ilçenin sadece bir mahallesinde yetiştirilen “gök üzüm” ve “kecimen” Türkiye’de başka yerde üretilmiyor. Hafız Ali yada diğer bir deyişle Hesap Ali cinsi üzüm de Hadim’de yoğun olarak yetiştirilmektedir. Bu üzümler kokusu, kabuğunun ince olması, tatlı, aromalı, iri taneli ve renginin kendine has olması nedeniyle diğer üzümlerden ayrılmaktadır” dedi.

ALADAĞ ÜZÜMÜ 3 YILDIR SERTİFİKALI

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol İşcan da yaptığı açıklamada, rekoltenin geçen yıla oranla bu yıl yüzde 30 daha fazla olabileceğini söyledi. 2016 yılı içerisinde 30 bin ton kurutmalık yaş üzüm ve 10 bin ton civarı da sofralık yaş üzüm hasadı ile toplam 40 bin ton üretim beklendiğini belirten İşcan, “Ağustos ayında başlayan üzüm hasadının Kasım ayına kadar devam etmesi bekleniyor. İlçede toplamda 200 bin dekar tarım arazisinin 39 bin dekarında bağcılık yapılıyor. Yağcı, Yelmez ve Gaziler mahallerinde 3 yıldır İyi Tarım Uygulamaları yapılarak sertifika veriliyor. Sertifikalı ürünler pazarlarda ve piyasada müdürlüğümüzün verdiği etiketlerle satılıyor. İyi tarım uygulamaları sayesinde ürünlerde pestisit gibi ilaçların kullanımını azaltarak insan sağlığı ve çevreye duyarlı üretim amacıyla biyoteknik mücadele yöntemleri uygulanmaktadır. Şu anda bu uygulama 2 bin dekar alanda 116 üretici tarafından yapılmaktadır” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlçeler Haberleri