Hadim kirazı üzerinden oyun!

Yüzde 90'ından fazlası Rusya başta olmak üzere, diğer ülkelere ihrac edilen Hadim kirazı ile ilgili ortada dolaşan “İhracat durdu, üreticiler kötü durumda” söylemlerin gerçek olmadığı ortaya çıktı. 

 

Kalitesi ve tadı ile yurt dışında “Türk kirazı” olarak bilinen, neredeyse bin 900'lü rakımlarda yetiştirilen, yüksek aromalı ve son hasat Napolyon cinsi Hadim kirazı ile ilgili ortalıkta çeşitli bilgiler dolaşıyor. İç piyasada bulunması zor olan, genelde Hong Kong, Malezya, Singapur, Rusya, Almanya ve İngiltere gibi ülkelere ihracat yapılan Hadim kirazı ile ilgili birkaç gündür devam eden “İhracat durdu, piyasadaki daralmadan Hadim Kirazı da etkilendi ” söylemlerinin gerçeği yansıtmadığı öğrenildi.

KOPARILAN YAYGARA DOĞRU DEĞİL!

Hadim'de kiraz işi ile uğraşan bir üreticiden alınan bilgilere göre “Hadim'in kiraz ihracatında kayıp yaşadığı” ile ilgili söylemlere cevap geldi. Kiraz üreticisi, şu bilgileri paylaştı: “Türkiye'de kiraz hasadının en geç yapıldığı yer Hadim. Bizim Hadim kirazının tadına doyum olmaz. Kalitesi ve aroması ile Hadim kirazı dünya genelinde nam yapmış durumda. Piyasada bir daralma olmuş olabilir fakat birkaç gündür kiraz ile ilgili koparılan yaygaranın bu gerçeklikle bir bağlantısı yok. İstanbul'daki hâl Cuma günleri kapalı oluyormuş. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü de yağış vardı. Cumartesi günü de yoğun bir şekilde kiraz toplandı. Firmalarda o hafta alacağı kiraz kotasını doldurmuştu. Elde biraz kiraz kaldı. Bu yaygaranın önemli sebeplerinden biri de bu. İkincisi, Hadim'in kiraz üreticileri bir konudan da şikayetçi. Konya'nın çevre illerinden pazarlara götürülen kirazlar da Hadim kirazı diye satılıyor. Kirazların tatları arasında da inanılmaz farklar var. Üreticinin canını bu iki durum çok sıkıyor.”

AMAÇ HADİM VE KİRAZINI KARALAMAK

Kiraz ihracatçısı Hadimli bir üretici de şunları kaydetti: “Ortada bir manipülasyon var. Hadim kirazı, dünyanın en kaliteli kirazlarından biri. Kiraz konusunda gözler Hadim'de. Bu gerçek, bazılarında hazımsızlığa sebebiyet veriyor. İlçemiz ve çok değerli kirazımız ile ilgili aslı astarı olmayan söylemler ortaya atılarak, üretim iştahımıza ve kapasitemize zarar veriyorlar. Çok değil daha önceki gün ilçede kiraz toplandı. Tam 4 TIR kirazların hepsini aldı götürdü. Kasada kirazı geç, ihracatçının deposunda bir tane bile kiraz bulamazsınız. Bu iş, büyük kiraz ihracatçılarının oyunu da olabilir. Ortaya atılan söylemlerin gerçekliği kesinlikle yok.”

VEKİL YOKUŞ İSE “BENİ ARADILAR” DEDİ

Söylemler ile ilgili bir açıklama da İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş'tan geldi. Yokuş, ise söylemlerin tam tersine kendini Hadim'deki bazı ihracatçıların kendisini aradığını ve ihracat ile ilgili bazı sıkıntılar yaşandığını ve sorunu aşamadıklarını aktardıklarını dile getirdi. Vekil Yokuş,  “Benimle konuşan ihracatçılar, zor durumdayız. Geçen yılın fiyatları ile bu yılın fiyatları aynı değil. Kiraza bu yıl geçen yıla oranla daha düşük bir fiyat çektiler. İhracat ise eskisi gibi değil şeklinde konuştular. İşin en iyisi ilçeye gitmek üreticiyi ve ihracatçıları yakından dinlemek. Ortada bir sorun varsa çözüme kavuşturmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri