Hacı Veyis Efendi Konya’da ilk defa anıldı

Hacı Veyis Efendi vefatının 75. Yıldönümünde Konya Aydınlar Ocağı’nda anıldı. Şeyhülmuharririn M. Ali Uz, “Hacı Veyis Efendi, yardıma muhtaç aileler dahil herkese kucak açan yardımsever bir şahsiyetti” dedi.
Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Salı Sohbeti’nde, Konya’da ilk defa olarak Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendi’nin babası Hacı Veyis Efendi, vefatının 75. Yıldönümünde anıldı.
Sille Kültür Evi’nde düzenlenen “Vefatının 75. Yılında Hacı Veyis Efendi ve Aksekili Hoca” adlı anma programında konuşan Şeyhülmuharririn Mehmet Ali Uz, Hacı Veyis Efendi’nin 1858’de Şatır Köyünde doğduğunu, hıfzını Sedirler Sıbyan Mektebi’nde Bekir Efendi’den tamamlayarak hafız olduğunu söyledi. Aladağlı Hoca’nın derslerine devam ederek icazet aldığını ifade eden araştırmacı-yazar M.Ali Uz, tecvid derslerini de Çimili Hoca olarak tanınan Şeyh’ül Kurra Ahmet Efendi’den tamamladığını belirtti. Büyük âlim ve ehl-i hâlden ve Adliye Medresesi Müderrislerinden olan Hacı Veyis Efendi’nin kabrinin Üçler Mezarlığında olduğunu kaydeden Uz, oğlu Hacı Veyiszade Hoca Efendi’nin herkese verdiği selâm alışkanlığını babasından kazandığını hatırlattı. Uz ayrıca, Hacı Veyis Efendi’nin medreselerin kapatılmasından sonra Dolav Camii’nde, vefat edinceye kadar imam ve hatipliğini yaptığını ve daha sonra bu caminin adının “Hacıveyis Camii” olarak değiştirildiğini ve bugün bu caminin onarımda olduğunu söyledi. Uz, Hası Veyis Efendi’nin yardımsever ve muhtaç insanlara kol kanat geren hayırsever bir kişiliğe sahip olduğunu, Konya ve ahalisine sürgün dolayısıyla Van’dan gelen 20 bin aileden Konya’ya yerleşenlere de Hacı Veyis Efendi’nin kol kanat gerdiğini anlattı. Uz konuşmasını, “20 Aralık 1935 tarihinde vefat eden Hacı Veyis Efendi’nin kabri cennet olsun” diye tamamladı.
AKSEKİLİ HOCA EFENDİLER
Yazar M. Ali Uz, Büyük Aksekili olarak bilinen Aksekilizade Hüseyin Efendi ile Küçük Aksekili olarak tanınan Abdullah Hilmi Efendi’nin kabirlerinin Musalla Mezarlığında olduğunu hatırlatarak Küçük Aksekili’nin, müderris, hoca ve gazi din adamlarımızdan biri olduğunu ve askerliğini 7 yıl boyunca imam olarak yaptığını söyledi. Uz, sözlerini “Biz Hacı Veyis Efendi’yi gerçekten ihmal ettik” şeklinde tamamlarken bu yılın,  Konya’nın Anadolu Selçuklu Devleti’ne payitaht oluşunun 935. yıldönümü olduğunu hatırlatarak “Biz Konyalılar, Selçuklular ile Selçuklu Sultanlarına karşı bir vefasızlığımız var” dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri