Hac Nedir? Hac Başvuru ve Kura Tarihleri Ne Zaman?

Hac Nedir? Hac Başvuru ve Kura Tarihleri Ne Zaman?

Hac ibadeti; Müslümanların Kur’an-ı Kerim’de geçen belirli günlerde Kâbe’yi ve etrafındaki kutsal bölgeleri ziyaret etmesidir. Hac, İslam’ın 5 şartından birisidir ve her müminin üzerine farz olan ibadetlerden birisidir.

Zilhicce ayında gerçekleştirilen hac ibadeti yılda bir kez yapılır. Hac dönemi, hac hazırlıklarının yapıldığı Şevval ve Zilkade aylarını da kapsıyor olsa da hac ibadeti Zilhicce ayında Arefe günü ve Kurban Bayramı’nda yerine getirilir. Hac ibadeti, Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın inananlara farz kıldığı ibadetler arasındadır. Dünya tarihinin ilk devirlerinden beri var olan hac, İslam dini ile farz kılınmış, sınırları ve kuralları çizilmiş bir ibadet halini almıştır.

Hac zamanları dışında Kâbe ve çevresine yapılan ziyaretler ise umredir. Umre ziyareti yapan kişiler hacı sayılmaz. Hac belirli zamanlarda gerçekleştirilebildiği için, hac ibadetini yerine getirene hacı, umre yapana ise mutemir denilir.

2018 - 2019 Hac Ön Kayıt, Kura ve Kesin Kayıt Tarihleri Ne Zaman?

Hacı adaylarının tüm yıl boyunca merakla beklediği hac kayıt tarihleri yakın zamanda belli oldu. Hac için ön kayıt başvuru tarihleri 08 – 14 Aralık 2018 olarak açıklandı.

Hacca gitmek için ilk kez başvuru yapacak olan vatandaşlar ön kayıtlarını bu tarihlerde gerçekleştirirken, daha önce kayıt yaptırmış fakat kurada çıkmamış olan hacı adaylarının kayıt yenileme işlemleri 8 Aralık günü Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından otomatik olarak yapıldı.

**Hacca gitmek isteyen vatandaşlar ‘nda hak kazanmak için ön kayıt işlemlerini yaptırmak zorundadır.

 

Hac Kurası Ne Zaman Çekilecek?

Hac için 08 – 14 Aralık tarihlerinde başvuru yapmış olan ya da daha önceden başvuru yapıp kurada çıkmayarak 2019 yılına devreden hacı adaylarının büyük bir heyecan ve merakla bekledikleri kura tarihi, Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Organizasyonu tarafından 28 Aralık 2018 olarak açıklandı.

28 Aralık Cuma tarihinde aynı gün içerisinde kura sonuçları açıklanacak ve kurada hacca gitmeye hak kazanan kişiler daha sonra kesin kayıt tarihini bekleyecek.

Kura sonucu kutsal topraklara gitme lütfunu yakalayan kişiler, 02 – 11 Ocak 2019 tarihleri arasında kesin işlemlerini gerçekleştirebilecekler. Kurada çıktığı halde kesin kaydını yaptırmamış olan vatandaşlar hacca gitme haklarını kaybedecek ve bir sonraki sene için tekrar kuraya yazılma işlemlerini yerine getirmeleri gerekecek.

 

Hac Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?

İslam’ın 5 şartından biri olan hac ibadeti, dünyanın her bir yanından Müslümanın gerçekleştirmek için kutsal topraklara akın ettiği bir ibadettir. Hac ücretleri ise içerisinde ulaşım, konaklama, Arafat’ta klimalı çadır gibi pek çok hizmet, sağlık, Suudi Arabistan Devleti’ne ödenen ücretler, yemek, rehberlik, görevli personel giderleri, hacı adaylarına verilen malzemeler, kurban ve sair kalemler dikkate alınarak Diyanet İşleri Hac ve Umre Kurulu tarafından belirlenmektedir.

, genellikle Riyal (SAR) üzerinden hesaplanmaktadır. Türk Lirasının değeri, Dolar (USD) endeksli Riyal karşısında değişkenlik gösterdiğinden dolayı da program fiyatları farklılıklar gösterebilmektedir.

Hac dönemi içerisinde hac ibadetinin kişiye maliyeti; Mekke ile Medine'deki otellerin yapılarından, verilen hizmetin çeşitliliğinden, konaklama yerinin Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'ye mesafelerinden ve daha pek çok kişiye bırakılmış seçenekten dolayı değişkenlik göstermektedir.

Ülkemizden her sene ortalama 70 bin kişi hac ibadetini gerçekleştirmek için kutsal toprakları ziyaret etmektedir. Umreye gidenlerin sayısı ise yaklaşık olarak yıllık 400.000 kişilere ulaşmaktadır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri