Hac heyecanı başladı

2010 yılında kutsal topraklara gidecek olan hacılar için ön kayıtları 8–22 Nisan tarihleri arasında il ve ilçe müftülüklerine yapılacak.

İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, 2010 yılı hac ön kayıtları, kayıt yenileme ve ilk defa kayıt yaptırma işlemlerinin 08-22 Nisan 2010 tarihleri arasında il ve ilçe müftülüklerince yapılacağını açıkladı. Selçuk Otel’de düzenlediği basın toplantısında hacca gitmek isteyenlerin sayısında her yıl artış olduğunu fakat, ülkelere nüfuslarının binde biri oranında uygulanan kota nedeniyle müracaat edenlerin tamamını o yılda hacca götürmenin mümkün olmadığını belirten Şükrü Özbuğday, “2009 yılında müracaatta bulunduğu halde bugüne kadar hacca gidememiş birçok vatandaşımız bulunmaktadır. 2009 yılı hac kayıtları ile kura çekimi ve sonuçlarının sadece 2009 yılı haccı için geçerli olması öngörüldüğünden, söz konusu kuraya katıldığı halde hacca gidemeyenlerin, hacca gitme ve hac tiplerini tercih etmedeki iradelerinde meydana gelebilecek değişikliklerin tashihi ve 2010 yılında hacca gitmek üzere ilk defa müracaat etmek isteyen kardeşlerimize de hac kaydı açılması 1 Nisan 2010 tarih ve 2010-02 sayılı bakanlıklar arası hac ve umre kurulu kararı ile uygun görülmüştür” dedi.

Şükrü Özbuğday, kurul kararına göre hacı adaylarından istenilenleri de şu şekilde sıraladı: “Müracaatlar, müracaat form dilekçe ile yapılacak ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile banka dekontu dilekçeye mutlaka eklenecek. Kayıt parasına dair dekontu, müracaat dilekçesi ile birlikte süreci içerisinde müftülüklere teslim etmeyen ve kayıt numarası da almayanların müracaatlar geçerli sayılmayıp kuraya dahil edilmeyecekler. Önceki yıllarda müracaatı olduğu halde 2009 yılında kayıt yeniletmemiş olanlar ile 2009 yılında kesin kayıt sırası gelmesine rağmen kaydını yaptırmamış olanların 2010 yılı hac müracaatları, ilk defa müracaat edenler statüsünde değerlendirilecek. Müracaat eden bir vatandaşın, sadece eşi, annesi, babası, kardeşi ve çocukları ile engellilerin ise hacca hiç gitmemiş refakatçileri ile birlikte kuraya girme talepleri kabul edilecek” diye konuştu.
Hacca gitmek isteyenlerin tercih formunu doldururken de oldukça dikkatli davranmaları gerektiğinin altını çizen İl Müftüsü Özbuğday, farklı hac tiplerinde müracaat edenlerin bilahare mahremiyet birleştirilmesi yönündeki isteklerinin karşılanmayacağını vurguladı. Yakınlarıyla birlikte müracaat edenlerden birisinin kayıt yenilemesi, diğerinin ise ön kayıt yaptırması halinde bunların müracaatlarının birlikte alınacağını ve kuraya da tek numara ile katılacaklarını söyleyen Özbuğday, “Mahremsiz olarak hacca gidemeyecek duruma olan bayanlar, müracaatlarını hacca gitmemiş mahremleri ile birlikte yapabileceklerdir. Daha önce hacca gidenlerin müracaatları kabul edilmeyecek, müracaatlardan veya kura çekiminden sonra hacca gitti tespit edilenlerin kayıtları sistemden silinecek ve kayıt ücreti de iade edilecektir” ifadelerini kullandı. Hac organizasyon tipleriyle ilgili de bilgi veren Özbuğday, “Hacca gitmek üzere kayıt yaptıracak tüm kardeşlerimize hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.

ALİ SAİT ÖGE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri