Güneysınır ilçesine yaptığımız ziyarette ikinci durağımız Belediye Başkanı Ahmet Demir’in makamı oldu. Demir ile yaptığımız söyleşide ilçenin birbirinden güzel değerleri ile tarihi ve doğal güzelliklerinin keşfedilmeyi beklediklerini öğrendik. İlçenin tanıtımı konusunda Kaymakam Mustafa İlhan ile aynı düşüncede olduğunu ifade eden Demir, ilçenin bundan sonra daha geniş kitlelere tanıtımını sağlamak ve tüm güzellikleri gün ışığına çıkartmak için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.
Sayın Başkanım öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1972 doğumluyum, evli ve üç çocuk babasıyım. 2001 yılında AKP’nin kurucu ilçe başkanı oldum. 2008’e kadar bu görevimi sürdürdüm. 2009 yılında aday oldum ve bu görevi halen yürütüyorum. Merhaba Gazetesi ve Konya Televizyon ekibine ilçemizin tanıtılmasına imkan sağladığı için teşekkür ediyorum.
Güneysınır nasıl bir yer ve özellikleri neler?
2009 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre Toplam İlçe Nüfusu 10 bin 766, Güneysınır Merkez Nüfusu ise 4 bin 908’dir. İlçe Toros Dağları’nın eteklerinde kurulmuştur. Tepeliklerinde ormanlar ve yaylalar aşağılarda geniş ovalar vardır. İlçe ormanları ardıç, meşe, çam, diken ağaçlarıyla ovaları ise bereketli tarım arazileriyle kaplıdır. İlçenin yerleşimi sıradağların bitiş noktasıyla ovanın başlangıç noktasındaki bölgededir. Bu nedenle ilçede dağ, orman, ova gibi her türlü doğal yapı bulunmaktadır.
Belediye olarak çalışmalarınız neler?
Belediyemizi biz devraldığımızda bir önceki dönemde var olan projeler vardı halen onları yürütüyoruz. İki mahalle arasındaki 7 kilometrelik yolu kenarlarından genişleterek, Karayolları Bölge Müdürlüğü ile yeniledik. Güneysınır’da 7 bin 300 metre kanalizasyon, 3 bin 500 metre içme suyu ilave hattı yaptık. Karasınır Mahallesi’nde daha önceden sel suları yolları bozuyordu. DSİ ile ortaklaşa bir kanal açarak, suyu mahalle dışına tahliye ettik. Ayrıca, bizim içme suyu şebekemiz, 8 kilometre uzaklıktan geliyor. Onun için geçen sene yine DSİ ile ortak bir çalışma başlattık. Maliyetimizi düşürecek bir cazibeli su getirdik.
İki mahalleye hizmet nasıl gidiyor?
Biz yöneticiler Karasınır ve Güneybağ beldelerinin birleşmesi ile oluşan Güneysınır ilçesinde her iki mahalleyi ve yeni mahallemizi birlikte kalkındırmanın derdindeyiz. Bir hizmet yapacaksak, bunu halkın eşit şekilde yararlanacağı gibi tasarımlamak zorundayız. Bunu yapmaya çalışıyoruz. Mahalleler arasında bir ayrım yapmıyoruz.
İlçede tarım ne durumda ve tarımsal alanda beklentileriniz neler?
Güneysınır denince akla hayvancılık ve tarım geliyor. Zaten ekonomimiz bu yönde. Sanayi tesislerimiz de bu konu üzerinde yoğunlaşmış bulunuyor. Şu an DSİ ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bizim arazimiz kıraç, KOP’tan yararlanabilmeye çalışıyoruz. Bundan inşallah olumlu netice alacağımıza inanıyoruz. Güneysınır arazisinin tapulaştırılması yapıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katılımı ile tapu dağıtımını yapmıştık. KOP’un hattından birisi Güneysınır’a uğramalı. Mali olarak bunu biz karşılayabilecek güçte değiliz. Bunun için siyasilerimizi devreye sokmaya çalışıyoruz. Tarımda en önemli sorunumuz sulama. İlçemiz sınırlarında yer alan Göksu Şelalesinden Konya Ovasını Sulama Projesine ilçemizin de en kısa sürede dahil edilmesi gerekmektedir. Verimli topraklara sahip olmamıza rağmen sulama sorunu nedeniyle çiftçilerimiz yeterince ekonomik değer elde edememektedirler. KOP Projesi Eylem Planına ilçemizin dahil edilmesi halkımızın en büyük hayalidir.
Belediye olarak projeleriniz ve sorunlarınız neler?
Geçen yıl Mevlana Kalkınma Ajansı’na bir pazaryeri projesi sunduk ama maalesef gerçekleşmedi. Her üç mahalleyi birleştirmek için ilçe merkezine bir tane kapalı pazaryeri yapmamız gerekiyor. Bunu inşallah önümüzdeki yıllarda başaracağız. Bu sayede her üç mahalle de birleşmiş olacak. Haftanın belli günleri mahallelerde pazar kuruluyor.
Bunun yanında benim bir hedefim de önümüzdeki üç yıl içerisinde Güneysınır’da asfaltsız yol bırakmamak. Bunun için de gerekli müteahhitlerle görüşüyoruz. Yaklaşık 900 bin TL civarında bir maliyet çıkarıldı bize. Üç seneye bölüp eşit şekilde yapma planımız var. Bütçemiz yok ama bu şartlar içerisinde başarabileceğimize inanıyoruz.
Personel giderlerimiz şu an 63 bin TL. Ama bu ay bize gelen 52 bin TL. İller Bankası’na biraz borcumuz var. Bundan dolayı yüzde 40 kesinti oluyor ödeneklerden. Mevlana Kalkınma Ajansı içinde kesinleşmiş bütçemizin yüzde 1’ini veriyoruz. MEVKA’dan beklediğimizi almaya çalışıyoruz inşallah alırız.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz neler?
Bu benim bahsettiğim şeylerin hepsi projelerimizden sadece bazıları. Aslında kafamızda tasarladığımız çok sayıda proje var ama bütçemiz yok. Şöyle de bir durum var, bir şeyde kararlı olduktan sonra Allah bir kapı açıyor. Bir yerden bir kapı açılıyor giderleri karşılayabilmek için. Her zaman yakınıp durmakla olmuyor bu işler. Sürekli koşturup duruyoruz, çünkü bu insanlar bize destek vermiş, gönül vermiş. Bunların yüzünü kara çıkarmamak lazım. Buraya oturup oturup gitmenin bir mantığı yok. Biz uğraşıyoruz, başarmaya çalışıyoruz. Ne yapıyorsun diye sorulduğunda bir dokunup bin ah işitmeye gerek yok. Bizim yanıp yakılmamız bir şey değiştirmiyor. Bu bize bir şey kazandırmıyor. Elbette ki sorunları anlatmak lazım ama her zaman her yerde yakınmakla da olmaz. Ben civardaki belediye başkanı arkadaşlarımıza da bunu tavsiye ediyorum. Bütün belediyelerimizin ve beldelerimiz sorunları var. Ama sorunları çözmek için biz belediye başkanlığına geldik. Kıt kaynakları en iyi şekilde kullanmak zorundayız.
Güzellikleri saklanmış bir ilçe Güneysınır
Güneysınır Belediye Başkanı Ahmet Demir, ilçede sayısız tarihi ve doğal güzellikler olmasına rağmen yeterince anlatılmadığı için gün ışığına çıkarılamadığını söyledi.
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.