Güz Karpuzu Sezonu 50 Kuruştan Kapattı

Antalya bölgesinde güz dönemi karpuz hasadı sona erdi. Güz dönemi karpuzu Antalya Manavgat'ta sezonu 1 Haziran'na 25 kuruşla açtı, sezonu 50 kuruşla kapattı. Karpuz üreticisi, üründen kazandıkları paranın mazot, fide, zirai gübre, ilaç...

Antalya bölgesinde güz dönemi karpuz hasadı sona erdi. Güz dönemi karpuzu Antalya Manavgat'ta sezonu 1 Haziran'na 25 kuruşla açtı, sezonu 50 kuruşla kapattı. Karpuz üreticisi, üründen kazandıkları paranın mazot, fide, zirai gübre, ilaç ve işçi ücretleriyle başa baş gittiğini belirtiyor.

Antalya'nın Sarılar Mahallesi'nde bu sene 60 dönüm üzerinde karpuz üretimi yaptığını ifade eden çiftçi Hüseyin Derin, güz dönemi karpuz hasadı döneminin sona erdiğini söyledi. Karpuz üretiminde son 5 yıldır girdi maliyetlerinin yüzde 100'ün üzerinde olduğunu anlatan Derin, Türk çiftçisinin 4,5 lira dünyanın en pahalı mazotunu kullandığını, bunun da üreticinin belini büktüğünü kaydetti.

Bu sene 60 dönüm karpuz tarlasından toplamda 80 bin lira gelir elde ettiğini dile getiren Derin, bunun 70 bin lirasının ise işçilik hariç girdi masrafına gittiğini söyledi. Derin, "Manavgatlı karpuz üreticisi bu sene üretimden bir şey anlamadı. Gelir ile gider başa baş gitti. İşçilik hariç, 80 bine karşı 70 bin lira masraf çok düşük bir gelir. Bu gelir geçmiş yıllarda yarı yarıya kar olurdu. Mazot fiyatlarının yüksekliği belimizi büktü. İmece usulü karpuz yetiştiriciliği yapmasak durumumuz çok kötü olurdu." diye konuştu.

Karpuz üreticisi Hasan Mutlu da yaptığı açıklamada, karpuzun sadece bir fidesinin 1,25 kuruş olduğunu söyledi. Mazot ve gübre fiyatlarının yüksekliğinin karpuz yetiştiricinin belini büktüğünü belirten Mutlu, karpuz üreticinin para kazana bilmesi için mazotun litresinin 2 lirada sabitlenmesi gerektiğini kaydetti. Karpuz üreticisi Halil Uysal ise 2 yıldır üretimden zarar ettiğini, bunda da en önemli faktörün üretiminde girdi maliyetlerini yüksek olması olduğunu söyledi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, ilçede tarımında karpuz üretimin önemli bir paya sahip olduğunu söyledi. Manavgat'ta Belenobası karpuzunun marka olduğunu belirten Boztaş, bu markanın korunması ve yaşatılması için MATSO olarak her zaman destek olduklarını ifade etti. Manavgat'ta tarım ürünlerinin geniş bir alanda üretilmesi için susam, zeytin, yer fıstığı, defne, keçiboynuzu(harnup) ve karpuz üretimine özel önem verdiklerini söyleyen Boztaş, hedeflerinin ilçede tarım gelirinin 190 milyon dolardan 2 milyar dolara çıkarmak olduğunu kaydetti. Boztaş, bu bağlamda Manavgat karpuzunun tanıtımına özel önem verdiklerini söyledi.

Manavgat Ziraat Odası(MZO) Başkanı Rasim Metin, bölgede yetişen karpuzu, marka değeri oluşturması için 'Manavgat Timsahı' adıyla patent almak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Karpuz üretimin daha geniş alanda yapılması için MZO olarak fide temini yaparak Manavgat timsahını dünyaya tanıtacaklarını belirten Metin, Manavgat karpuzunun büyüklüğü, aroması ve şekli ile Diyarbakır karpuzundan büyük ve alımlı olduğunu kaydetti.

Manavgat Gıda Tarım ve İlçe Müdürlüğü verilerine göre yıllık 18 bin dekar alanda 71 bin 520 ton karpuz üretimi yapıldığı bildirildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri