Güvercin tutkunlarının tatilde gözleri arkada kalmıyor

Güvercin tutkusu şehir ya da köy dinlemiyor. Büyükşehirlerde bile sevdalıları bir yolunu bulup güvercin besliyor

Bahçesinin bir köşesini bu güzel kuşlara ayıran çok sayıda öğretmen, doktor ve esnaf var. Her gün kanat çırpmalarını seyretmek için türlü zahmetlere katlanıyorlar. Tatile giden veya iş gezisine çıkanların imdadına ise Konya'daki Taklacı Irk Kuşlarını Koruma Derneği'nin güvercinlere tahsis ettiği otel yetişiyor. Derneğe ait kahvehanenin alt katında bulunan güvercin otelinin 4 ayrı kafesi bulunuyor. Şimdilik iki kafesi faal olan otelin diğer bölümleri yazın hizmet vermeye başlayacak. Dernek üyelerinden otel parası alınmıyor.

Ancak kuşlarla birlikte yemini de getirme zorunluluğu var.

Hobi amaçlı güvercin besleyenler, Taklacı Irk Kuşlarını Koruma Derneği'nde buluşuyor. Derneğin her yaş ve meslekten üyesi var. Baharın gelmesini dört gözle beklediler ve artık güvercinlerini kümesten çıkardılar. En güzel taklayı hangisi atacak diye gözleri sürekli gökyüzünde. Şehirde güvercinler arası en güzel takla atma ve en uzun mesafe uçma yarışmaları yapılıyor. Güzel takla atan güvercinler sahipleri için hem övünç hem gelir kaynağı. Kuş ne kadar iyi takla atarsa fiyatı da o ölçüde artıyor. Mardinli, Selçuklu, devetüyü, elifli, bozlak cinsi güvercinler 10 TL ile 20 bin TL arasında alıcı buluyor. Fiyatları pahalı olunca kuşlar sıkı güvenlik önlemleriyle korunuyor. Kümeslere alarm taktıran da var, güvercinleri koruması için köpek besleyen de. İyi cins taklacı ırkların bakımları ihmal edilmiyor. Veteriner kontrolünden geçen güvercinlere kuş vebası ve diğer hastalıklara karşı ilaç veriliyor.

"ESNAF, ÖĞRETMEN, HAKİM, DOKTOR GÜVERCİN AŞIKLARI VAR"

Dernek Başkanı İban Demirci (45), güvercin beslemenin kolay ve masrafsız olduğunu düşünüyor. Derneklerinin güvercin sevenlerin buluşma noktası olduğunu belirten Demirci’nin birçok türden 40 güvercini var. Derneklerinde bir araya gelenlerin saatlerce ‘kuş sohbeti’ yaptığını anlatan Demirci, dernekte aynı zamanda güvercin takası da yapıldığını anlatıyor.
Demirci, raf şeklinde tüneme sahası, plastik sulukları ve ahşap yemlikleri bulunan kuş otelini 3 yıldır işletiyor. Özellikle tatilciler ve iş gezisine gidecekler için güvercin otelinin bulunmaz bir nimet olduğunu dile getiren Demirci, "Esnaf, öğretmen, hakim, doktor ve yönetici güvercin aşıkları var. Yazın tatile gidiyorlar. Bazen iş için şehir dışına çıkıyorlar. Böyle zamanlar da kuşlarını getirip gönül rahatlığıyla otelimize bırakıyorlar. Üyelerimizden yemlerini getirmek şartıyla ücret almıyoruz. Sahipleri dönünceye kadar güvercinlerinin bakımını yapıyoruz" diyor. Sedat Akar'da derneğe devamlı gelenlerden. İlkokuldan beri güvercinlerle haşir neşir. Lacivert, Selçuklu, şarabi cins güvercinleri var. Şehirden ayrılacağı zaman güvercinlerini derneğin oteline bıraktığını belirten Akar, "Bir saat güvercinlerle ilgilendiğim zaman tüm stresim gidiyor. Uçmalarını ve takla atmalarını izlemek ayrı bir heyecan veriyor." diyor.

"GÜVERCİN SEVGİSİ GENÇLEŞTİRİYOR"

77 yaşındaki Abdi Büyükağaççı, Konya'nın en meşhur güvercin tutkunu. Yeni nesil onu bu hobinin piri olarak görüyor. Yaşlandığı için derneğe gidemese de evinin çatısında 500 güvercin besliyor. Bu sayı güvercin besleyenler arasında bir rekor. Cins cins güvercinler Abdi amcanın eline bakıyor. Her gün onları yemleyip, sularını veriyor. Saatlerce izlediği güvercinler onun gözünde 'bunalım savar'. 'Bu kadar güvercine yem dayanmaz, ne kadar harcıyorsun aylık?' diye soruyoruz, "Onların sevgisi beni ayakta tutuyor. Güvercinler sayesinde kendimi 15 yaşında gibi hissediyorum. Hastalanıp, yatağa düşsem gidip kuşlarıma bakıyorum bir şeyim kalmıyor. Böyle olunca da yem parasının bir önemi kalmıyor." diyor. Özellikle Selçuklu güvercinleri besleyen Büyükağaççı, kuşlarını uçurmak için havaların iyice ısınmasını bekliyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri