Güvenlik ihmale gelmez

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın sadece kağıt üzerinde yapılmasından dolayı işçi ölümlerinin önüne bir türlü geçilemiyor. Özellikle yaz döneminde mevsimlik tarım işçileri servis kazalarında yaşamını yitiriyor

Türkiye'de işçi ölümlerinin önüne bir türlü geçilemiyor. İşçi Sağlığı ve İş Meclisi Raporuna göre, 2015 yılının ilk altı ayında iş kazalarında en az 794 işçinin öldüğü öğrenildi. İşçilerin 227’sinin trafik ve servis kazalarında öldüğü belirlendi. Aynı rapora göre tarım ve orman iş kolunda ise 168 işçi hayatını kaybetti.  Yaz mevsimi ile birlikte tarım işlerinin yoğunlaşması mevsimlik işçilere iş kapısı oluşturuyor. Ancak tarım işçilerini taşıyan servis araçlarına gerekli bakım ve denetimlerin yapılmaması kazaları da beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz hafta da Manisa’da kasasında tarım işçisi taşıyan kamyonetin, süt tankeri ile çarpışması sonucu 15 mevsimlik tarım işçisi öldü.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Hulusi Ada, Türkiye'de iş kazalarına bağlı ölümlerin artarak devam ettiğini söyledi. 2012 yılında çıkan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın caydırıcı olmadığını ifade eden Ada, “Yasanın uygulanmasında eksikler var ve denetimler tam anlamıyla yapılmıyor. Maalesef işverenler bu yasayı ciddiye almıyor. Yasa sadece kağıt üzerinde kaldığı için sahaya yansıtılamıyor” dedi.

KONYA'DA İNŞAAT DURDURULDU

Devlet, işveren ve işçi arasındaki iletişimin kuvvetli olması gerektiğini belirten  Ada, “İş kazalarının önlenmesinin ana unsuru yalnızca yasa yapma değildir, iş yerlerinde önlem alınmadıkça, önlem alınıp alınmadığı denetlenmedikçe, yasalar hiçbir işe yaramaz. 6 ayda 794 kişi hayatını kaybediyorsa, bunun bariz nedeni, önlem alınmamasıdır ve bu durumun sorumlusu işveren ile devlettir. İş yerlerinde önlemlerin alınması ile gerekli araçların işverenlerce sağlanması ve devletin etkin denetim yapması durumunda iş kazaları meydana gelmez. Fakat önlemler alınmıyor, iş kazaları can almaya devam ediyorsa, devlet denetim görevlerini doğru bir şekilde yerine getirmiyor demektir” diye konuştu. Konya'nın Ankara'ya yakın olmasından dolayı denetimlerin çok sık yapıldığını ifade eden Ada, “Konya'da inşaat sektörü ve makine sektörü hakim olduğu için denetçiler de Konya'ya çok sık geliyor. Geçtiğimiz günlerde Konya'da bir inşaatın durdurulduğunu öğrendik. Daha önce de birkaç inşaatın bundan dolayı çalışması durduruldu. Bu çalışmaların ülke genelinde daha sık ve caydırıcı olması lazım. Çoğu ilin bu şekilde denetlendiğini düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

SERVİS ARAÇLARINA YAPTIRIM GELİYOR

Kaza olmadan iş yerinin denetlenmediğini ifade eden Türk-iş Konya Temsilcisi Necati Kökat ise, “

Denetim açısından baktığımızda iş yerlerinin yeterli denetlenmediğini görüyoruz. Türkiye'deki iş yerlerinin ancak yüzde 3-5‘inin denetleniyor. İşçilerin güvenliği yeterli derecede sağlanmıyor. Geçtiğimiz günlerde de 15 mevsimlik tarım işçisi hayatını kaybetti. Artık servis araçlarına çeşitli kurallar gelecek servis araçlarına kamera getirilecek. Periyodik bakımlar getirilecek. Bununla ilgili çalışmaların hız kazandığını öğrendik.  Akşehir'de de geçen yıl taşeronların, ağaya yaranmak için fazla işçi taşıması sonucu vatandaşımız hayatını kaybetti. Ucuz işçilik olmamalı ve denetimler caydırıcı olmalı. İnşallah bu katliamlar tekrar yaşanmaz” açıklamasında bulundu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri