'Güvenli Yeşil Bina Belgesi' Alan İlk İl Iğdır Oldu

Türkiye’de ilk defa ‘Güvenli Yeşil Bina Belgesi’ Iğdır Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Hizmet Binasına törenle verildi.Türk Standartları Enstitüsü (TSE) merkez binasında yapılan belge teslim törenine Türk Standartları...

Türkiye’de ilk defa ‘Güvenli Yeşil Bina Belgesi’ Iğdır Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Hizmet Binasına törenle verildi.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) merkez binasında yapılan belge teslim törenine Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Iğdır Valisi Davut Haner, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan ve davetliler katıldı. Programda konuşan Hulusi Şentürk, Türkiye’deki kriterlerin dünyadaki çalışmaların çok daha fevkinde olup onlarda bulunmayan özellikle insan sağlığı açısından önem arz eden konularda da kriterler içermekte olduğunu açıklayarak, “Güvenli yeşil bina demek çevreye öncelikle zarar vermeyen, kullanıcının sağlığını tehdit etmeyen ayrıca gerek mimari gerek statik yönünden bulunması gereken tüm şartların bulunduğu bina demektir.” şeklinde konuştu.

“EN DOĞU’DA DA YAŞANILABİLİR BİNA İNŞA ETMEK MÜMKÜNMÜŞ”

Iğdır Valisi Davut Haner, Türkiye’de ilklerden birisi güvenli yeşil binanın taşrada Iğdır ilinde ilk örneğinin verilmesi her bakımdan önemli olduğunun altını çizerek “Taşrada bir anlayış vardır. Her güzel şeyin her sağlam iş büyük şehirlerde yapılır veya belli merkezlerde yapılır diye bir anlayış vardır. Ama gördüğünüz gibi ülkemizin en doğusundaki ilinde de istenildiği zaman biraz özveri ile en güzel, en yaşanılabilir, binalar inşa etmek mümkünmüş.” ifadesinde bulundu.

“10. KALKINMA PLANINDA YEŞİL ÜRETİM DE VAR”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan da 10. Kalkınma Planı 2014-2018'in dört temel ekseni olduğunu vurgulayarak, “İlk maddesi nitelikli insan, yeşil üretim diyebileceğimiz ikinci ekseni, üçüncü eksen yaşanabilir mekanlar, dördüncü eksen de uluslararası ilişkiler.” diye açıkladı.

Müsteşar, konuşmasını, “İnsanın dünya üzerine geldiğinde üstlendiği görev aklıma geldi. O görevde insanın yeryüzünü imar etmesidir. Güvenli olarak yaşamasıdır. Biz aslında burada bu konuşmaları yaparken gerçekten insanın üzerine yüklenmiş olan görevi yaptığımız düşünüyorum. Bakanımızın 3Y diyerek tanımlamış olduğu sanayide bir kuralımız var. Geçmişte başladı, şimdi devam ediyor. O da ‘Yerli, Yenilikçi, Yeşil üretim.” şeklinde tamamladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri