Güvence altında olsunlar

İki ayrı kanun teklifi veren Milletvekili Mustafa Kalaycı, yaşanan mağduriyete dikkat çekerek, 18 yaşını doldurmuş kız çocuklarının sağlık yardımlarından yararlandırılmasını istedi
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, iki ayrı kanun teklifi ile 18 yaşını doldurmuş kız çocuklarının sağlık yardımlarından yararlandırılması ve kamu işçilerinin başka kurumlara naklinin sağlanmasını amaçlayan iki ayrı kanun teklifi verdi. Dün verdiği 18 yaşını doldurmuş kız çocuklarının sağlık güvencesi sorununu çözmeyi amaçlayan kanun teklifi ile ilgili açıklama yapan Mustafa Kalaycı, Genel Sağlık Sigortası’nın 1 Ekim 2008’de yürürlüğe girdiğini hatırlattı. “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki uygulamada,  18 yaşını dolduran, okumayan, çalışmayan ve evlenmemiş olan kız çocukları, anne veya babasının sigortasına bağlı olarak sağlık yardımlarından yararlanmakta iken, 5510 sayılı Kanun ile sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler kapsamından çıkarılmıştır” diyen Mustafa Kalaycı, şunları söyledi: “Hâlbuki aynı Kanunun 34’üncü maddesine göre, yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlar, ölüm aylığı bağlanmasında hak sahibi konumunda bulunmakta, ölüm aylığı bağlandığında ise sağlık yardımlarından doğrudan yararlanabilmektedir. Dolayısıyla, kız çocukları anne veya babasının sigortalılık döneminde yararlanamadıkları sağlık yardımlarından, anne veya babasının ölümleri halinde yararlanmaktadır. 18 yaşını dolduran, okumayan, çalışmayan ve evlenmemiş olan kız çocukların, sigortalıların bakmakla yükümlü oldukları aile ferdi kapsamından çıkartılmış olmaları önemli sıkıntılar ve huzursuzluklar yaratmıştır. Kızların çocuklarının, anne veya babasının sigortasına bağlı olarak sağlık yardımlarından yararlanmamaları mağduriyete neden olmaktadır.”
Kalaycı, kanun teklifi ile bu mağduriyetlerin giderilmesinin amaçlandığını vurguladı.
KAMU İŞÇİLERİ İÇİN KANUN TEKLİFİ
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, kamu kurumlarındaki işçilerin, diğer kamu kurumlarına nakline imkan sağlanması amacıyla, 4857 Sayılı İş Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verdi.  Teklife göre, kamu kurum ve kuruluşlarında belirsiz süreli hizmet akdi ile çalışan işçiler, eş durumu, sağlık sebepleri ve diğer kamu kurumlarının talebi halinde, kurumlararası mutabakat sonucunda, hak edilmiş olunan kıdem tazminatının aktarılması kaydıyla diğer kamu kurumlarına atanabilecek. Ancak naklen tayin olan işçinin, toplu iş sözleşmesine göre veya işveren durumundaki kamu kuruluşu ile yaptığı sözleşme hükümleri uyarınca aldığı her türlü ödemenin brüt tutarı, tayin olduğu kamu kuruluşunda en yüksek ücret alan işçinin ödemelerinin aylık brüt tutarını geçemeyecek. Naklen atanan işçi, atandığı kuruluştaki toplu iş sözleşmesi hükümlerinden faydalanacak. Teklifin gerekçesinde, düzenlemeyle bu konudaki sorunun giderildiği, yasal boşluğun doldurulduğu ve işçilerin mağduriyetlerinin önlendiği belirtildi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri