‘Gururumuz Zade Vital’

Meclis Komisyonu, Zade Vital tesislerini ziyaret etti. Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, Zade Vital tesislerinin ülke için önemli bir açığı kapattığını söyledi

135 yıllık köklü geçmişe sahip Helvacızade Grubunun sağlık kanadı olan Türkiye’nin ilk sağlıklı yaşam markası Zade Vital, Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliğinin Korunmasında, Bunların Üretiminde ve Pazarlanmasında Karşılaşılan Sorunlar ile Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu heyetini ağırladı. Helvacızade Grubu adına ev sahipliği yapan Helvacızade Grubu CEO'su Mevlüt Büyükhelvacıgil, heyeti Helvacızade Grubunun tesislerini gezdirdi. Tesis ve ürünler hakkında bilgiler veren Büyükhelvacıgil, heyetin sorularını cevaplandırdı. Mevlüt Büyükhelvacıgil’e Helvacızade Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Büyükhelvacıgil de eşlik etti.

ENDEMİK BİTKİ TÜRÜMÜZ FAZLA

Ziyaretle ilgili açıklamalarda bulunan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, Türkiye’nin ilk ve tek bitkisel ürün üretim tesisi olan Zade Vital’e yaptıkları gezinin oldukça değerli olduğunu söyledi. Zade Vital’in oldukça köklü bir firma olduğuna dikkat çeken Aydın, “Tarladan eczaneye girecek şekilde üretim yapıyorlar. 5 ruhsatlı ürünleri var. Dünyanın her yerine ihracat yapabilen ve Amerika’da çalışma yapan bir firmamız. Heyetimiz hayranlıkla gezdi tesisleri. Biz komisyon olarak, ruhsatlandırma ve farklı konularda bir darboğaz varsa onların önüne geçmek adına konuya el atacağız” dedi. Tesislerle ilgili edindikleri izlenimler konusunda bilgiler veren Aydın, şunları söyledi, “Şahsımın ve tüm komisyonumuzun, uzmanlarım ilk defa geldi bu tesislere. Hayranlıkla izledik. Ülkemizde böyle tesislerin olması gurur verici. Bu tür tesislerin yerli ve milli olarak daha da geliştirilmesini arzu ediyoruz. Endemik bitki türümüz oldukça fazla. Bunlardan faydalanıp, bunları hammadde olarak değil ihraç edilebilir şekilde üretime dönüştürürsek oldukça güzel sonuçlar alırız.” Komisyon çalışmaları hakkında da bilgiler veren Aydın, TBMM’nin 26. Dönemde Tıbbi Aromatik Bitkilerin araştırılması amacıyla komisyon kurulmasına karar verdiğini hatırlattı. Komisyonun bu dönem çalışmaya başladığını dile getiren Aydın, şunları söyledi, “Komisyonda 6 AK Parti, 3 CHP, 1 MHP, 1 İyi Parti, 1 HDP milletvekili bulunuyor. Milletvekilleri arasında doktor, eczacı, orman mühendisi, gıda mühendisi, hukukçu var. Komisyon olarak üniversite ve akademisyenleri dinliyoruz. Sektörü dinliyoruz. Şimdi de yerinde görüyoruz. Ülkemiz çok zengin. 12 binin üzerinde bitki çeşitliliği var. Bunun 3 bin 600’ü endemik tür. 115 milyar dolar civarlarında büyük bir hacmi var bu sektörün. Biz bu sektörden milyon dolarlarla faydalanabiliyoruz. Bizim 2023 hedefi doğrultusunda bu sektördeki hacmini 5 milyar dolarlara çıkarmamız lazım. Bunun için de böyle tesislerin olması gerekiyor. Hammadde olarak kekik üretmek onu hammadde olarak piyasaya satmak bir şey kazandırmıyor. Bu çalışma kırsal kalkınmaya da destek olacak.”

ABD’DE GERÇEKTEN ZORU BAŞARDIK

Helvacızade Gurubu CEO’su Mevlüt Büyükhelvacıgil de ziyaretle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Meclis’te kurulan komisyonun Türkiye’nin tohum, bitki zenginliğinin katma değere nasıl dönüştürülebilir konusunu araştırdığını belirten Büyükhelvacıgil, şöyle konuştu,“Bu tohumların üretimi, lisanslı üretim, organik üretim gibi bir disiplin içinde üretilmesi lazım. Bu maalesef çok organize edilmiş değil. Bu komisyonun işi bitkiyi bölgelere göre üretimini, kalitesini araştıracak. Bitkiyi ilaç üretimi olabilecek şekilde kalitede üretmek için neler yapabiliriz, hangi bölgede hangi tohumu ekebiliriz, bu ekilenlerin yurt dışına katma değerli bir şekilde pazarlanması nasıl olur konularını ele alacaklar. Türkiye’nin tohum haritasını belirleyecekler. Ona göre de ihracat yapılabilecek kanalları da zorlayacaklar. Bu konuda devlet destekleri de olacak sanırım. Türkiye’deki bitkiyi ilaca dönüştüren, katma değere dönüştüren tek ilaç şirketi de Zade Vital. Anason bir bitki biz onu ilaca dönüştürdük. Buradaki hedef katma değerli ürünler yapmak. Türkiye’nin tohum zenginliğini ilaca dönüştürüp ihracata göndermek. Komisyon içerisinde ziraat fakültesi hocaları, eczacılar var, tıpçılar var. Bu dinamik çok önemli. Ziraatçı olmalı tarlayı biliyor. Eczacı olmalı bu bitkinin nasıl dozlanacağını biliyor. Doktor olmalı; insan vücudunu tanıyan, teşhis ve tanıyı yapan doktor olacak. Bu gurubun ziraatçı, eczacı ve tıpçı olmasının sebebi bu. İnşallah güzel bir sonuç çıkar. Sadece üretmek bir şey değil, kaliteli üretmek de bir şey değil, ürettiğinizi satabilmek ve sattığınızı tahsil edebiliyor olmak da önemli. Biz bunu ABD’de gerçekten zoru başardık. Normalde ABD’deki Tarım ve Sağlık Bakanlığından kontrolden geçip tüketiciye sunulma süreci 2 yıllık bir süreçmiş. Biz bunu 1 yıl içinde yaptık. Çok zorlu süreçte inanılmaz efor sarfederek yaptık. Tarlaya hakim olmalıyız, hangi tohumu inovatik olarak satmalıyız bunu yapmalı bu komisyon ama asıl şunu yapmalı; hangi ülkeye nasıl götürmeliyiz? Götürürken sanayicinin bir iki yıllık süreyi harcamadan Odalar Birliği, İhracatçılar Birliği gibi kurumlarla bu sürenin nasıl kısaltılacağını, masrafların nasıl düşürüleceğini konuşması lazım. Bunları çalıştıktan sonra da ihracat hedefimiz olmalı. Ülkeyi kurtaracaksa ihracat kurtaracak. Türkiye 80 milyonluk, ABD 400 milyon. Orada 50 eyalet sanki 50 tane ülke var. Zenginlikleri var. İnsanların satın alma güçleri çok yüksek. İnsanların yüzde 85’i vitamin kullanıyorlar. Hastalanmadan öne sağlıklı olmaya doğru kendilerini hazırlıyorlar. Bizde ise bu oran yüzde 5’lerde. Bugün onun için o pazardayız. ABD’de olmayan bitkilerle olmayan sağlık mesajlarıyla ABD’ye gittik.”

MUHAMMET GÜMÜŞ- MEHMET ALİ NURULLAHOĞULLARI

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri