Gurur günü yas günü olmasın!

Türkiye’nin dört bir yanında ve Konya’da asker uğurlamaları başladı. Bütün uyarılara rağmen asker uğurlama törenlerinde yaşananlar ders çıkarılmıyor. Asker uğurlama törenlerinde can güvenliği ve trafik tehlikeye atılıyor

Türkiye’nin dört bir yanında Mehmetçikler askere uğurlanıyor. Kınalı kuzular büyük bir coşku ve gururla birliklerine uğurlanıyor. Fakat; asker uğurlama coşkusu yaşanan acı olaylar yüzünden yasa dönüyor.  1 Kasım 2018 tarihinde Konya Otogarı’nda asker uğurlaması sırasında meydana gelen kazada 4 çocuk babası Mevlüt Göklü olay yerinde feci şekilde can vermişti. Yeğenini askere gönderirken otobüsün hareket etmesi sonucu hayatını kaybeden Mevlüt Göklü’nün ailesi ve sevenleri yasa boğulmuştu. Göklü, geride 4 yetim bıraktı. Bu olayın ardından yapılan uyarılara rağmen asker uğurlama törenlerinde yaşananlar da pek bir değişiklik olmadı.

TRAFİĞİ TEHLİKEYE ATIYORLAR

Konya’da son günlerde başlayan asker uğurlama törenlerinde ayna manzaralar yaşanmaya devam ediyor. Asker uğurlamaları sırasında trafikte uzun konvoylar yapılıyor. Görüntü ve gürültü kirliliğine neden olan bu konvoylar trafiği de tehlike atıyor. Zaman zaman yaralamalı ve maddi hasarlı kazalar bile meydana geliyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinde son günlerde asker uğurlamaları sırasında yaşanan trafik kazalarında hayatını kaybedenler bile oldu.

CAN GÜVENLİĞİNİ RİSKE ATIYOR

Asker uğurlamalarında yaşanan diğer bir sıkıntı ise hava fişekler ve kuru sıkı tabancalar. Gece yarısı atılan hava fişekler insanları rahatsız ettiği gibi can güvenliğini de riske atıyor. Bazı asker yakınları ise kuru sıkı silahlarla atış yaparak, asker uğurlama kutlaması yapıyor. Valilik tarafından yasaklanmasına rağmen yasağı pek takan olmuyor. Asker uğurlama törenlerine çeki düzen verilmesini isteyen vatandaşlar, “Asker uğurlama törenleri; insanları taşkınlıklar yapmayı, trafiiği katletmeyi, çevresindeki insanlara saygısızca davranmayı ve rahatsız etmeyi gerektirir gibi bir mantığa büründü. Yaralanma ve ölüm töreni haline geldi adeta. Bunlara bir düzen getirilmeli artık. Asker uğurlama törenleri yasa dönmesin. Bu gurur günümüz yas günümüz olmasın. İnsanlarımız daha medeni ortamda evlatlarını ve yakınlarını askere uğurlamalıdır” dedi.

Askere giden gençlerin hava atılmaması konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, “Eğlence sırasında havaya atılan gencin yere düşmesi halinde sakat kalma ihtimali var. Ailelerimiz ve asker yakınları bu konuda duyarlı olmalı. Askerin yere düşmesi halinde ömür boyu yatalak kalma durumu var. Lütfen asker uğurlamalarında bu adetten vazgeçilsin” çağrısında bulundu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri