Güreşte kural değişiklikleri

Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA), müsabaka kurallarında bir kez daha değişikliğe giderken, şampiyonalarda itiraz jürisi oluşturulması kararı aldı.

FILA’nın aldığı karara göre; her şampiyonada FILA Başkanı ya da görevlendireceği kişi tarafından 3 kişilik (hakem hocaları, FILA büro üyeleri ve uzmanlardan oluşan) bir itiraz jürisi kurulacak. İtiraz jürisi, hakem heyetinden ayrı oturacak ve asla hakemlerin yönetimine müdahalede bulunmayacak. Görevi sadece müsabakalarda FILA kurallarının uygulanmasını sağlamak ve denetlemek olan İtiraz Jürisi, gerektiğinde itirazları da değerlendirecek.

Müsabaka sırasında her sporcu sadece 1 kez itiraz hakkına sahip olacak. Sporcu itiraz hakkını, antrenörünün elindeki beyaz kartı kaldırması ve minder amirinin de güreşi nötr duruma geldiği anda durdurmasıyla kullanabilecek. Sporcunun itirazı mümkünse dev ekrandan seyirciye de izletilecek. İtirazın geçerli sayılması ve hakem kararının değişmesi halinde, sporcunun 1 itiraz hakkı saklı kalacak. Fakat itirazın haksız bulunması durumunda da rakip sporcuya 1 puan verilecek. İtiraz incelenirken minder amiri, hakem heyetinin kararı hakkında itiraz jürisini bilgilendirecek. Jürinin kararı son karar olurken, büyük hata yapan hakemler daha sonra FILA tarafından cezalandırılacak.
GREKOROMENDE DÜZENLEME
FILA’nın aldığı karara göre; grekoromen güreş müsabakaları 90 saniyelik ayak güreşi ve 30 saniyelik yer güreşini içeren 2 dakikalık devrelerden oluşacak ve müsabakanın galibi olmak için eskiden olduğu gibi yine iki devreyi kazanmak esas olacak.
Ayak güreşinde üstün olan güreşçi yer güreşine üstte başlama hakkına sahip olacak. Puan eşitliği durumunda ise ilk uygulamada kırmızı mayolu güreşçi, şayet gerekli olması halinde ise ikinci uygulamada mavi mayolu güreşçi üstte başlayacak. Yer güreşine üstte başlayacak olan sporcu, rakibini çırpma ya da künde pozisyonunda başlama konusunda da serbest olacak. Yer güreşine üstte başlayan sporcu 30 saniye sonunda puan alamazsa, rakibine 1 puan verilecek. Yer güreşine üstte başlayan sporcunun herhangi bir oyun girişiminde bulunmaması halinde ise minder amiri müsabakayı tekrar ayakta başlatabilecek. Her iki sporcunun müsabakada birer devre kazanması ve son devrenin ilk 90 saniyelik bölümünün de puansız geçilmesi halinde ise öncelikle daha önceden fazla teknik puanı olan sporcu yer güreşine üstte başlama hakkına sahip olacak.
FILA ayrıca hakemlerden müsabakalarda negatif güreşe ve illegal hareketlere pirim vermemelerini istedi. Hakemlerin özellikle uyarıldığı illegal hareketler ise şöyle sıralandı: Oyundan kaçış, Minderden kaçış, Bağlama yapıldığında minderden kaçış, Grekoromen güreşte rakibin göğsüne kafa dayayarak minderden kaçma, Rakibin bileklerinden tutarak oyunu engellemek, Ayak güreşinde bariz olarak kontağı reddetmek.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri