Uzun bir zamandan beri yazma fırsatı bulamadık. Biraz da yazmak içimden gelmedi. Bugün Türkiye büyük bir fitne içerisinde. Toplum yarım asrı aşkın bir zamandan beri böyle bir fikrî perişanlık ve dağınıklık içerisine düşmemişti. Günlük ucuz, politik yazılar da kimseye bir şey kazandırmıyor. Böyle bir ortamda ne yazacaksınız? En iyisi yine biz eski çizgimizde yazmaya devam edelim dedik. Bugün Konya için önemli bir konuyu gündeme getirmeye çalışacağım.
Konya’da ilk kurulan resmi devlet hastanesi, Gureba (Garipler) Hastanesi’dir. Bir de o dönemlerde başka maksatlarla kurulan Amerikan Hastanesinden bahsedilir. Gureba Hastanesi, bugünkü Numune Hastanesi’nin karşısındaki otopark ve 7 nolu Salık Ocağı ve Verem Savaş Dispanseri’nin bulunduğu yerdedir. Halkın yardımları ile 1318/1902 yılında tesis edilmiştir. Üstü iç hastalıkları kliniğine tahsis edilen hastanede, 30-35 yatak vardır. Ayrıca hastanenin bahçesinde çamaşırhane ve mutfak bulunmaktadır.
1915 yılında, hastaneye bugünkü fizik tedavi bölümünün bulunduğu bina ilâve edilir. Bu binada da intaniye kadınlar kısmı ile hariciye bölümü açılır. Kadınlar bölümünde yaklaşık yirmi, hariciye bölümünde de yine yirmi yatak bulunmaktadır. 1923 yılına gelindiğinde hastanede toplam yatak sayısı 70-75 kadardır. Yine bu yılda hastanenin bir baştabibi, bir operatörü, bir idare memuru ile yeteri kadar hemşire ve hastabakıcısı vardır. O dönemlerde üst üste girilen savaşlardan yorgun düşen, ekonomisi perişan Konya’nın nüfusu elli bin civarındadır.
Maalesef hastanenin kaybolan ve günümüze kadar gelmeyen kitabesi şöyledir:
“El-gazi Sultan Abdülhamid-i Sani Hazretlerinin devr-i dilâra-yı hümayunları âsar-ı meşküresinden olan işbu Gureba Hastahanesi vali-i vilâyet Mehmet Ferit Paşa Hazretlerinin zaman-ı memuriyetlerinde tesis olunmuştur.1318”
Hastanenin idaresi Özel İdare’den sağlanmaktadır. Hastanenin adından da anlaşılacağı üzere hastanede, fakir hastalar ücretsiz, hali vakti yerinde olanlar ise ücretle tedavi edilmektedir.(1)
Cumhuriyet döneminde hastaneni adı, Konya Devlet Hastanesi’ne çevrilirken, mevcut binalar ihtiyacı karşılamadığından, 1928 yılında hastanenin bugünkü başhekimlik bölümünün bulunduğu bina yapılır. Bu binanın üzerine sonradan, Başhekim Ayhan Akaraoğlu tarafından bir kat daha ilâve edilir. Hastane binalarının bulunduğu arsanın yekunu yaklaşık, 45 bin metre kare kadardır.
Devamlı büyüyen ve gelişen Konya’nın ihtiyacına cevap veremeyen mevcut tesislere devamlı ek binalar yapılır. İlk bina da zamanla yıkılmıştır.
Konya’da nüfusla birlikte sağlık kuruluşlarına olan ihtiyaçlar da süratle artmaktadır. 25.01.1955 tarihinde, Hacı Mustafa Kurucu (Hacı Veyiszade merhum), Cevdet Taşpınar, H. Ahmet Türksoy, Rıza Dolap, Şaban Şahin, Mümtaz Koru, Raif Gökbudak tarafından “Konya Hastanelerine Yardım Deneği” kurulur. Doğumevi dahil bütün ek binaların büyük bir bölümü, bu tarihten sonra yapılır. Dernek, bazı binaların arsasını tahsis etmiş, bazılarının da binalarını yaptırmıştır. Dernek halen faaliyetlerine devam etmektedir. (2)
Üzerinde irili ufaklı onun üzerinde bina bulunan bugün Konya Numune Hastanesi’nde her gün, 5-7 bin arasında hasta muayene edilmekte, ayrıca 800 civarında da acil müracaatı olmaktadır. Hastanenin 700 kadar da yatak kapasitesi bulunmaktadır. Ameliyat sayıları da bu rakamlara göre oldukça yüksektir. Bütün bu hizmetlerin ne kadar personelle yapıldığını bilemiyoruz. Memnuniyetle söylemek gerekirse, günümüzde Konya Numune Hastanesi halkın, güvenini kazandığı modern bir devlet kurumu durumundadır. Son yıllarda yapılan mevzuat değişiklikleri ile bir hayli de rahatlık sağlanmış bulunmaktadır. Eskiden birkaç günde alınan sağlık raporları günümüzde, 15-20 dakika içerisinde alınabilmektedir. Hastane sadece Konya halkına değil, Konya ilçeleri yanında, çevre illerin de ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışmaktadır.
Bütün bunları durup dururken yazmadık. Son gelişmeler sebebiyle esas söylemek istediklerimizi yarın söyleyeceğiz.
________________________
(1) Mehmet Muhlis-Ferit-Faik-Mümtaz Bahri, Konya ve Rehberi, Konya 1339/1923-4, (Osmanlıca’dan yayına hazırlayan, M. Ali Uz, Konya 1997,s.65)
(2) M. Ali Uz- Ş. Funda Küçükkoner, “Cumhuriyet Döneminde Konya’da Yardım Kurumları Vakıflar ve Dernekler”, Yeni İpek Yolu Konya Kitabı, Konya 2008 XI/76.