Gürcistan'da Organik Fındık Yetiştirmek İçin Terme'de Eğitim Aldılar

Gürcistan'da organik fındık üreten çiftçiler, Terme Organik Tarım Üreticileri Birliği’nin davetlisi olarak ilçede uygulamalı eğitim aldı. 20 kişilik grup aldıkları eğitimde Organik Tarım Nedir? Neden Organik Tarım? gibi konularında uygulamalı...

Gürcistan'da organik fındık üreten çiftçiler, Terme Organik Tarım Üreticileri Birliği’nin davetlisi olarak ilçede uygulamalı eğitim aldı. 20 kişilik grup aldıkları eğitimde Organik Tarım Nedir? Neden Organik Tarım? gibi konularında uygulamalı ve teorik olarak bilgi aldı.

Samsun’un Terme ilçesinde organik fındık eğitimi alan Gürcü çiftçiler, ilçede aldıkları eğitimle sertifika almayı hak kazandılar. Eğitim panelinde konuşan Terme Organik Tarım Üreticileri Birliği Başkanı Mithat Türkyılmaz, “Terme’de küçük bir köyde başladık organik tarım sevdasına. Bu sevda bir ateş gibi, her gelen bir odun attı ve ateş büyüdü. Şimdi 300’e yakın organik fındık üretimi yapan üreticimiz var. Çiftçilerimiz, ürünlerinde tabii (organik) gübre kullanıyor. Pazarlama sıkıntımız yok. Alman firması Rapunzel’in verdiği destekle ürünlerimizi değerinde satıyoruz. Ayrıca Tarım Bakanlığı, organik fındık üreten çiftçilere dekar başına 75 TL destek vermektedir. Ayrıca, bugün burada eğitimini verdiğimiz gibi farklı ülkelere de örnek olan bahçelerimiz sayesinde ünümüz ülke sınırlarını aştı. Bu başarıyı üreticilerimiz borçluyuz.” dedi.

Panelden sonra Terme’de organik tarım yapan kişilerin bahçeleri gezilerek Gürcü çiftçilere uygulamalı eğitim verildi. Gürcistan'dan gelen fındık üreticileri, “Türkiye, gördüğümüz kadarıyla her konuda bizden 50 yıl önde. Gürcistan’ın ağır ağır tarımda iddialı olma yarışına hazırlık içinde." dedi. Çiftçiler, Türk çiftçisiyle kaynaşmasını sağlayan Termeli tarım elçileri İbrahim Özcan, Fahri Özcan ve Ali Kızıldağ’a teşekkür ettiklerini belirttiler.

Terme Belediyesi'ni de ziyaret eden Gürcistanlı çiftçiler, hak kazandıkları sertifikalarını Terme Belediyesi yetkililerinden aldı. Belediye yetkilileri, Gürcistanlı çiftçileri ağırlamanın onur verici olduğunu ve Terme'nin kendini fındık yetiştiriciliğinde kanıtlamış olmasından dolayı gurur duyduklarını belirttiler.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri