Gurbetçi çarşıya canlılık getirdi

Çalıştıkları ülkelerde kazandıkları dövizi memleketlerinde harcayan gurbetçiler, özellikle altın, gıda, konfeksiyon, araba kiralama ve inşaat sektöründe büyük oranda canlanmaya neden oluyor. Gurbetçinin gelişini dört gözle bekleyen esnaf ise durumdan memn

Özellikle Almanya, Fransa, Belçika, Finlandiya, Danimarka, İsveç, Norveç ve İsviçre'de kalan Konyalıların bu yıl ki tatil adresi de memleketleri oldu. Nisan'ın ortalarında başlayan yurda dönüş devam ediyor. Memleketlerine dönen gurbetçiler çarşıyı da hareketlendirdi. Gurbetçiler, özellikle altın, gıda, konfeksiyon, araba kiralama ve inşaat sektörüne canlılık getiriyor. Hareketlilik en yoğun olarak İstanbul Caddesi civarında ve bedestendeki döviz bürolarında ve kuyumcularda hissediliyor. Dört gözle gurbetçilerin gelmesini bekleyen Konya esnafı durumdan memnun. Bu gelişlerle birlikte esnafın da yüzü de gülmeye başladı. Bugünler de trafikte çok sayıda yabancı plakalı araba görmek mümkün. Arabayla gelen de uçakla gelen de var. Arabayla gelmeyenler ise rahat etmek için araba kiralıyor.

PARALARINI KONYA'DA HARCIYORLAR

Konuyla ilgil görüş bildiren Kuyumcu Yaşar Tuncer, gurbetçilerin dövizlerini memleketlerinde harcadığını söyledi. Gurbetçilerin çarşıya hareketlilik getirdiğini, bunun esnafın yüzünü güldürdüğünü belirten Tuncer, "Gurbetçilerin şehrin ekonomisine büyük katkısı var. Bu katkı yadsınamaz. Yaşadıkları ülkelerde yaptıkları birikimi Türkiye'de harcıyorlar. Düğünler de son günlerde hız kazandı. Düğün sayısında ciddi bir artış var. Çarşıdaki yoğunluğun bir nedeni de düğünler. Yıl boyunca durgun olan işlerimiz gurbetçilerimizin gelmesiyle hareketleniyor" dedi.

ELDE KİRALIK ARABA KALMADI

Gurbetçilerin kiralık arabalara büyük rağbet gösterdiğini belirten özel bir araba kiralama firmasının sahibi Tayfun Taşkıran da, "Şu an elimizde kiralık araba yok. Okulların kapanmasının ardından memleketlerine dönen öğrencilerin yerini memleketlerine gelen gurbetçiler aldı. Bu yıl yine Konya'ya binlerce gurbetçi geldi. Gurbetçiler, öğrencilerin çarşıya kazandırdığı hareketliliği aratmıyor. Hareketliliğin yaşandığı bir diğer sektör ise araba kiralama. Bugünlerde kiralık araba bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Kiraya verilmeyi bekleyen arabalara firmalar, yüksek fiyat istiyor. Tatil sezonunda kiraya verilen arabaların günlük fiyatı 50 lira ile 150 lira arasında değişiyor" diye konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri