Güneysınır keşif edilmeyi bekliyor

HİSDER’de gerçekleştirilen “Güneysınır İlçemiz” adlı tanıtım programında, Güneysınır’a hizmet eden eski ve yeni belediye başkanları ile dernek yöneticileri biraraya gelerek ilçeleri için birlik oldular

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde gerçekleştirilen “Güneysınır İlçemiz” adlı tanıtım programında bir araya gelen Güneysınır eski ve yeni belediye başkanları ile dernek yöneticileri, Güneysınır’a hizmet için birlik oldular. Güneysınır’ın, Güneybağ ve Karasınır kasabalarının birleştirilmesiyle 1990 yılında ilçe statüsü kazandırılarak kurulduğunu ve belediyelik olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Güneysınır İlçe Belediye Başkanı İsmail Özcan, “Güneysınır tarihi, doğası, ulaşım imkânları, coğrafi konumu ve zengin kültürel kaynaklarıyla keşfedilmeyi bekleyen önemli yerlerden biridir. Başlıca geçim kaynağımız tarımdır” dedi. Hisder yöneticilerine teşekkür eden başkan Özcan, “Cenab-ı Hakk bu birlik ve beraberliğimizi daim eylesin” temennisinde bulundu. N.E.Ü. Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğr. Gör. Dr. Aziz Ayva ise, Konya’nın güneyinde ve 75 km. uzaklıkta bulunan Güneysınır’ın tarihinin oldukça eski olduğunu belirterek “Elmasun adının etimolojisi Hititlerden önce Orta Anadolu'ya hakim olan Luwi diline dayandırılmaktadır” dedi. Coğrafi yapısı ve iklimi hakkında da bilgi veren Aziz Ayva,

İlçe nüfusunun 9 bin 300’e yakın olduğunu ve bu nüfusun, 4.649’unun erkek ve 4.647’sinin ise kadından oluştuğunu söyledi. Arkeolojik olarak araştırılmayı bekleyen iki höyüğü bulunan ilçede Selçuklulardan kalma Aktürbe’den de bahseden Ayva, halk edebiyatı derlemeleri hakkında da bilgi vererek “İlçemiz Oğuzların Avşar, Kınık, Kayı, Keçeli boylarının harmanlanmasıyla oluşmuş özgün bir Türk yerleşimidir” dedi.

KÖY ODASI GELENEĞİ HÂLÂ YAŞIYOR

Araştırmacı Mehmet Özçelik de, “Nüfus ve Temettü’ât Defterlerine Göre XIX. Ortalarında Karasınır ve Elmasun (Güneybağ)” konulu sunumunda, köylerde Osmanlı dönemine (1834) ait demografik yapı, lakaplar ve unvanlar ile isimler, meslekler, zirai faaliyetler ve hayvancılıkla ilgili teferruatlı bilgiler verdi. Doktora öğrencisi Bülent Çevik de, yörede Halk bilimi üzerine yaptığı araştırmalarda ortaya çıkan halkın gelenek ve görenekleri ile inanç yapısı hakkında önemli bilgiler verdi. Çevik, Ayhan Dede ile Dokuzgöz Çeşme mevkilerinde yapılan yağmur dualarını da anlattı. Folklorik açıdan son derece zengin olan Güneysınır’ın eski köyü olan Karasınır’da eskiden 20’ye yakın Köy Odası bulunduğu ve bu oda geleneğinin hâlâ yaşatıldığı da ifade edildi.

MEVLÂNA BİRLEŞTİRİCİ UNSUR OLDU

Eski Karasınır Belediye Başkanı Mehmet Özkilisli de, 1989’da ANAP’tan belediye başkanı seçildiğini ve Güneysınır’ın, Karasınır ile Güneybağ kasabalarının bu dönemde “Güney” ve “Sınır” kelimelerinin birleştirilmek suretiyle ilçe yapıldığını söyledi. Özkilisli, iki kasaba arasında haksızlık yaşanmaması için merkezde Mevlâna Mahallesi kurulduğunu da dile getirdi.Ak Parti Belediye Başkan Adayı Ahmet Demir ise; Güneysınır’a yapacağı projeler hakkında katılımcılara bilgi verdi. HİSDER adına panelistler ile belediye başkanı İsmail Özcan’a teşekkür plaketleri takdim edildi. Belediye başkanı İsmail Özcan da, HİSDER ile dernek başkanlarına çeşitli hediyeler takdim etti. Program okunan aşr-ı şerif ile sona erdi.

HABER MERKEZİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri