Güneysınır ilçesinin gönüllü turizm elçisi

Güneysınır ve Köyleri Eğitim Kültür Sanat Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği (GÜN-KÖY-DER ) Başkanı Seyfullah Gümüşok ile Güneysınır’ın tarihi, kültürü, köyleri ve dernek çalışmaları ile ilgili söyleşi yaptık.
 Dernek olarak ilçenin tanıtımı ve sorunlarının gündeme getirilmesi konusunda önemli hizmetler yaptıklarını ifade eden Gümüşok, tüm Güneysınır halkının elbirliği içinde olmalarını istedi.

* Öncelikle sizi ve bölgenizi kısaca tanıyabilir miyiz?
– Güneysınır – (Ayas) Avcıtepe köyünde doğdum. 2000 yılında Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldum. Yüksek lisansımı Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme – Yönetim Organizasyon Bilim Dalında tamamladım. AB projeleri, Kişisel Gelişim, Eğitim ve Danışmanlık alanında faaliyet gösteriyorum.
Bölgemiz; Güneysınır ilçesi, Aydoğmuş (Dorla)  ve Alanözü (Bardas) beldeleri, Ağaçoba (Durayda), Avcıtepe (Ayas), Gürağaç (Armusun), Habiller, Karagüney (Ağras), Kayaağzı, Kızılöz, Kurukavak, Mehmet Ali, Ömeroğlu (Kuzören), Örenboyalı, Sarıhacı köyleri olmak üzere bir ilçe 2 belde ve 12 köyden oluşmaktadır.
* Genelde dernekler sadece bir köyü veya ilçeyi temsil edecek şekilde kurulur. Sizin böyle geniş bir alanda bölgesel bir dernek kurma fikri nerden ortaya çıktı?
– Biz aile olarak 20–25 yıl önce Konya’ya göç etmiştik. Köy ve ilçemizle fazla bir ilişkimiz yoktu. 2005–2009 yılları arasında S.Ü Güneysınır Meslek Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi olarak görev yaptığım sürede ilçemizi, köylerimizi ve halkımızı daha iyi tanıma imkanı buldum. Onların sıkıntılarını ve yaptıkları hayat mücadelesini gördüm. İlçe halkımızın samimi tavırları beni çok etkiledi ve konuyu Konya’da bulunan Güneysınırlı akademik hocalarımızla, iş adamlarımızla ve büyüklerimizle paylaştım. Böyle bir derneğin kurulmasının çok uygun olacağını düşünerek derneğimizi kurmaya karar verdik. Derneğin uzun vadeli bir çalışma içinde olması, katılımın daha fazla olması ve bölgesel bir çalışmayı içine alması için Güneysınır belde ve köylerini kapsayacak şekilde dernek tüzüğünü oluşturduk. Hocalarımız ve iş adamlarımızın katılımı ile birlikte derneğimizi 2007 yılında kurduk ve bu tarih itibari ile faaliyetlerine devam etmektedir.
* Derneğinizin tüzüğünde belirtilen faaliyet alanları nelerdir? Dernek olarak yaptığınız faaliyetler hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
– Derneğimiz başta eğitim ve kalkınma olmak üzere sanat, kültür ve yardımlaşma alanında faaliyet göstermektedir. Eğitim olarak ilçemizde ilk kez Güneysınır Kaymakamlığı Halk Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa Girişimcilik ve Müşteri İlişkileri Konulu iki eğitim düzenledik. İlçemizde ilk kez böyle bir çalışmanın olması önemliydi. Yılda bir defa Güneysınırlı bürokrat idareci, kanaat önderlerini ve ilçede bulunan Kaymakam,  belediye başkanı ve idari amirlerimizi bir araya getirerek toplantılar düzenliyoruz. Güneysınır ilçesi ve köylerinin sıkıntılarını ortaya koyarak rapor haline getiriyoruz. Ortaya konulan problemleri de elimizden geldiğince çözmek için gayret sarf ediyoruz. Yardımlaşma olarak maddi durumu gerçekten iyi olmayan öğrencilerimize burs imkanı sağlıyoruz. Zaman zaman köylerde muhtarlarımızı ziyaret ederek bilgi paylaşımı yapıyoruz,  sıkıntılarını öğrenip bu sıkıntılarını ilgili makamlara iletmeye gayret ediyoruz. Muhtarlarımız ile bölgenin kalkınması için ortak projeler üretmeye çalışıyoruz. Daha önceki dönemde kırsal kalkınma ile ilgili Mevlana Kalkınma Ajansına bazı muhtarlarımız ile birlikte bir proje vermiştik fakat o dönemde projenin çok olması nedeniyle bizim projemiz geçmemişti,  bu tür projeler yazmaya devam edilecektir. Geçen haftalarda Mevlana Kalkınma Ajansı’nın teknik destek programı kapsamında Güneysınır Esnaf ve Sanatkarlar Odasının ve Güneysınır Kaymakamlığının organize ettiği “Güneysınır Markalaşıyor” eğitim programı neticesinde Güneysınır esnafının markalaşma ve kurumsallaşmasına katkı sağlamak amacı ile 15 esnafımıza kurumsal kimlik bağlamında logo ve logotype çalışmaları ücretsiz olarak takdim edilmiştir. Güneysınır esnafının internet ortamında yer alması için www.rehberturk.com internet portalı ile anlaşılarak ilçe esnafımızın internette ücretsiz olarak ürünlerini sergilemeleri sağlanacaktır.  Derneğimiz tüzüğünde belirttiği faaliyet alanlarında çalışmalarına devam etmektedir.
  * Bölgenizde çiftçilerin tarımsal yönde eğilimleri nasıl?
– İlçe ve köylerimizde genelde kuru tarım yapılmakta ve daha çok arpa, buğday ve nohut ekilmektedir. Son zamanlarda meyveciliğe doğru çok hızlı bir eğilim başladı. Daha çok badem, ceviz, elma ve benzeri meyveler yetiştirilmesi konusunda köylerimize ciddi yatırımlar yapılıyor. Buda bizi sevindiriyor ve gururlandırıyor.
* İlçede yerel yönetimlerle ilgili neler söyleyebilirsiniz?
– İlçe merkezimiz 3 mahallenin (Karasınır, Güneybağ ve Emirhan mahallesi) bir araya gelmesi ile ilçe olmuştur. Daha sonra Mevlana Mahallesi de eklenerek dört mahalle olmuştur. Dört mahalle geniş bir alana yayılarak kurulduğu için yerel yönetimlerin hizmet götürmesinde çoğunlukla sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle adrese dayalı nüfus sayımından sonra belediyenin gelirleri ciddi oranda düşmüş daha önceden kalma trilyonluk borçlardan dolayı da kesintiler olmakta buda ilçe ve belde belediyelerin elini bağlamaktadır. Bu sorunlarda halka götürülecek hizmet oranını hem yavaşlatmakta hem de düşürmektedir. Sonuçta halk mağdur olmakta ve ilçede sıkıntılar yaşanmaktadır. Sivil Toplum Kuruluşu olarak bizler hükümetin özellikle borçlu belediyeler konusunda çok acil bir düzenleme yapmalarını arzu ediyoruz.
Ama belediyelerden de zor şartlarda da olsa beklenenin üstünde bir hizmet yapmaları için gayret etmelerini ve yeni açılımlar ortaya koymalarını bekliyoruz. Gayret ederlerse bunu başarabileceklerinden şüphemiz yoktur.
* Güneysınır Meslek Yüksek Okulunda öğretim görevlisi olarak görev yaptığı söylediniz. Diğer ilçelerde olduğu gibi Güneysınır MYO öğrencileri ilçeye ekonomik anlamda bir katkı sağlıyorlar mı?
– Mutlaka sağlıyorlar. Fakat bir eğitimci olarak gerek ilçemizde gerekse diğer bölgelerde öğrencilerin sadece bir kazanç kapısı olarak görülmelerine karşıyım. İlçemizde gelen öğrencileri bir misafir gibi görerek onlara ev sahibi bakış açısı ile bakarak hareket edersek ve onları bir kültür elçisi gibi değerlendirirsek uzun vadede öğrencilerimizin bize çok değerli şeyler bırakacağına inanıyorum. Öğrencilerimize sadece kısa süreli kâr düşüncesi ile bakarsak ilişkiler geçici oluyor ve iki tarafın da memnuniyet derecesi düşmüş oluyor. Öğrencilere bir misafir gözü ile bakılırsa dostluk derecesine varılan bir diyalog kurulmuş olur. İlçemizde bunu çok iyi yapan esnaflarımızı tanıyorum, öğrencilerimizin ailelerine vermiş olduğu güvenden dolayı çocuklarının bir sıkıntısı olması durumunda aileler gönül rahatlığı ile esnaf arkadaşlardan yardım isteyebilmektedirler. Bu da gerçekten ilçemiz açısından anlamlı ve takdir edilecek bir durumdur diye düşünüyorum.
 * Köylerinizdeki faaliyetlerden ve varsa problemlerden kısaca bahsedebilir misiniz?
– Bu sorunuzu köylerimizin isimlerini tek tek söyleyerek cevaplamak isterim. Ağaçoba köyü daha çok meyvecilik üzerine çalışmalar yapıyor ve damlama sulama sistemi konusunda sıkıntılar yaşandıkları açıklanıyor.  Avcıtepe (Ayas) köyü kırılgan badem ve ceviz üzerine ciddi yatırımlar yapıyor, fakat yüz yıldır su problemi bir türlü çözülemedi. Şu anda köyde bir damla içecek su yok. İlçeden tankerle su çekilerek su sorunu çözülmeye çalışılıyor. Bu da sağlık problemleri ile köylüleri karşı karşıya getiriyor. Kaymakamlığımızın ve il meclis üyelerimizin gayreti ile ihale sonucunda 5 kilometreden su getirilerek bu sorun çözülecek. Fakat bununda elektrik sistemi ile depoya aktarılacağı için suyun tonunun köylüye maliyetinin 11 TL olacağı tahmin edilmektedir. Bizim Konya merkezde tonunu yaklaşık 1 TL’ye tüketirken Avcıtepe köylüsünün tonunun 11 TL’ye su ödemesi daha doğrusu elektrik ödemesi ne şekilde sağlanacak bilinmiyor.  Gürağaç’da (Armusun) Avrupa’dan gelen gurbetçilerimiz olması nedeniyle çok hızlı bir inşaat yapımı var fakat kanalizasyon sorunu bir türlü çözülemedi. Habiller köyünde meyvecilik hızla ilerliyor, çünkü burada su sorunu yok ayrıca çiftçiler damlama sulama sisteminin avantajlarını bildikleri için bu alanda yatırımlar yapıyor.  Karagüney (Ağras) köyü kendi yağı ile kavrulmaya çalışıyor, meyvecilikte yeni açılımlar yapmaya çalışıyor. Kayaağzı köyünde merkeze kilitli taş yapılıyor köye ayrı bir güzellik geliyor.  Kızılöz köyünde göletin olması bir avantaj olarak değerlendiriliyor burada da damlama sulama sistemi kullanılıyor.  Kurukavak köyü kendi kaderine terkedilmiş gibi görünse de iyi niyetli halkı sakin bir şekilde hayatlarını sürdürüyor, Karagüney köyü gibi kendi yağı ile kavrulmaya çalışıyor.  Mehmetali köyünde Ingıllı Boğazda yapılan barajla  sebze ve meyve konusunda ürünlerinin çeşidinin çok artacağını ifade ediyorlar. Ömeroğlu (Kuzören) köyünde nebi muhtar elinde resmi evraklarla oradan oraya koşturarak köye, özel idareden fidan almaya çalışıyor bu gayretle devam ederse bu işi başaracağı kesin gibi görünüyor. Örenboyalı köyünde de Habillerdeki gibi su sorununun fazla olmaması nedeniyle meyvecilikte bir ilerle kaydediliyor hatta Konya’da ikamet eden bazı köylülerin köyde bahçe oluşturdukları biliniyor.  Sarıhacı köyü Göksu şelalesine yakın olmanın ve temiz bir havaya sahip olmanın avantajını yaşarken ürettikleri ürünleri ilçeye ve Konya’ya ulaştıramamanın sıkıntısını yaşıyor. Bu anlattıklarımıza ek olarak Güneysınır Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği köylere birçok hizmet götürmekte ve vatandaşın her türlü sıkıntısını çözmeye gayret etmektedir. Fakat bütçenin yetersiz olması, hizmetleri bir noktada kilitleyebilmektedir.
* Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
– Güneysınır’ın kalkınması demek Türkiyenin kalkınması demektir, çünkü Güneysınır gerçekten her yönden Türkiye’ye örnek oluşturabilecek nitelikte özellikler taşıyor ve kalkınma ve gelişme potansiyeli en yüksek ilçelerimizden biridir. Güneysınır kalkınması ile Türkiye’de birçok bölge Güneysınırı model alacaktır. “Birlikten kuvvet doğar, yeter ki sizde varım deyin” sözü ile Tüm Güneysınırlı hemşehrilerimizi saygılarımı sunuyorum. Ayrıca bölgenin İlk ve Tek İnternet Gazetesi Güneysınır Havadis Güneysınır İlçesi ve Köylerindeki haberleri yurt içi ve yurtdışındaki hemşehrilerine www.guneysinirhavadis.com duyurarak bölgenin kitle iletişim aracı olma özelliğini taşıyor. Bölgede ilgi ile izlenen Güneysınır Havadis, hemşehrilerimizden gelecek haberleri yayınlamak için her zaman hazır Tüm Güneysınır halkından kendilerine destek olmalarını istedi. Merhaba gazetesi olarak size de böyle bir çalışmayı Güneysınır ilçesi ve köylerine kazandırmanızdan dolayı derneğimiz adına teşekkür ederim.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri