Güney Kore'de Çıkabilecek Ekonomik Krize Çözüm: Sigaraya Zam

Artık Ekonomik Kalkınma İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinden biri olan Güney Kore, dünyanın ekonomik güçlerinden biri olarak biliniyor. Başta Samsung, Hyundai gibi birçok ünlü markaya sahip olan Güney Kore, adeta ayağını yorganına göre...

Artık Ekonomik Kalkınma İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinden biri olan Güney Kore, dünyanın ekonomik güçlerinden biri olarak biliniyor. Başta Samsung, Hyundai gibi birçok ünlü markaya sahip olan Güney Kore, adeta ayağını yorganına göre uzatıyor. Özellikle Avrupa'daki ekonomik krizden birçok ders çıkaran Kore, sosyal devlet anlayışını ve vergi kavramlarını tekrar gözden geçiriyor.

Son zamanlarda ise Güney Kore ekonomik sıkıntılarla yüz yüze kalındığında, krizin çabuk atlatabilme adına reform hazırlığı yapıyor. Hükümet ekonomik dengeyi sağlamak için vergileri artırması halinde şirketleri, emekli maaşları düşürmesi halinde memurları karşısına alıyor. Bu gibi sıkıntılı dönemlerde ise Seul çıkış kapısı olarak sigara zammı yasası görüyor.

OECD ülkeleri içim tütün tüketim oranın yüksek olduğu ülkelerin başında gelen Güney Kore'de, sigara tiryakilerinin oranı kesin bilinmemekle birlikte yüzde 40 ila 46 arasında olduğu tahmin ediliyor. Hükümet ise yeni hazırladığı yasa ile paketi 2,5 dolar olan sigaraya 2 dolarlık zam yapmayı hedefliyor.

Yapılan araştırma ile sigaraya 2 dolarlık zam yapılması halinde sigara tüketenlerinin sayısının yüzde 30'a kadar düşeceğini tahmin eden hükümet, yasanın mali yönünden öte sağlık kısmına daha çok vurgu yapıyor. Sigaranın fahiş fiyatlarda satıldığı ülkelerde tütün tüketimin düşük olduğuna dikkat çeken hükümet, söz konusu zam yasasından dolayı maruz kalabileceği eleştirilere de böylece önlem alıyor.

Sigaraya zam yasa tasarısı hali hazırda parlamentoda bekliyor. Kanunun yasalaşması halinde 2015 yılı itibari ile her sigara paketinden yaklaşık 2 dolar daha fazladan vergi alacak. Nüfusu 50 milyonu aşan ülkede, her sigara tüketicisinin ortalama 2 günde bir sigara paketi alacağını farz edildiğinde, hükümet söz konusu yasa ile yıllık bütçesini en az 7,2 milyar dolar kadar artırmış olacak.

Güney Kore, 1988 Olimpiyatları ile uluslararası arenada kendisini gösterme fırsatı bulmuştu. 1995 yılında ise Expo'ya ev sahipliği yaparak ekonomik gücünü ispatlamaya çalışmıştı. 1997 yılında Asya krizinden derin yaralar alsa da, kendini çabuk toparlayan Koreliler, 2002 Dünya Kupası'nda eskisinden daha güçlü bir ekonomik güce sahip olduklarını göstermiş oldu. Günümüzde ise Samsung, Hyundai, LG gibi firmalarla dünyada adından söz ettiriyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri