Güney Kore Yolsuzlukla İlgili İddiaların Üzerine Gidiyor

Güney Kore, ordunun satın alma işlemlerinde değerinden fazla para ödemesi ile ilgili iddiaları gündemine aldı. Ülkenin savunma sanayisindeki yolsuzluklara dair iddiaları araştıracağını açıklayan iktidardaki Saenuri Partisi, bu amaçla özel...

Güney Kore, ordunun satın alma işlemlerinde değerinden fazla para ödemesi ile ilgili iddiaları gündemine aldı. Ülkenin savunma sanayisindeki yolsuzluklara dair iddiaları araştıracağını açıklayan iktidardaki Saenuri Partisi, bu amaçla özel çalışma komisyonu kuracak.

Konuya ilişkin açıklama yapan Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, yolsuzluklara karışan aralarında üst düzey ordu yetkilileri ve özel savunma şirketlerinin de bulunduğu kişi ve kurumları sert bir dille eleştirdi. Yolsuzluk yapanlar için "Düşman için çalışıyorlar." ifadesini kullanan Park, bu kişilere ibretlik bir cezanın verilmesi gerektiğini söyledi.

Deniz Kuvvetlerine ait 3500 tonluk Tongyeong kurtarma gemisinde kullanmak üzere satın alınan sonar sistemine değerinden fazla para ödenmesi, savunma sanayisindeki en büyük yolsuzluk iddialarından birisi olarak gösteriliyor. Ayrıca Kamu İhale Kurumu yetkililerinin, yabancı firmalar için sahte belge hazırladığı ve bunları onayladığı ifade ediliyor.

Hakim Saenuri Parti Grup Başkanı milletvekili Lee One-koo, "Tarafımızdan kurulacak grup vasıtasıyla, sadece savunma sanayisindeki yolsuzlukların kökünü kazımakla kalınmayacak; bu tür meselelerin Parlamento seviyesinde çözümü sağlanacaktır." diye konuştu. Lee, bu konuda muhalif partilerle de müzakerelerin yapılacağını belirtti.

Öte yandan, Güney Kore'nin ana muhalefetteki Demokrasi için Yeni Siyasi Birlik partisi tarafından daha önce, sözü geçen yolsuzluklara ilişkin Parlamento seviyesinde bir araştırma grubunun oluşturulması istense de şu ana kadar iktidar partisinin bu meseleye mesafeli yaklaştığı biliniyor. İktidar partisinden bugün yapılan açıklamada ise yolsuzluk iddialarını araştırmak amacıyla özel komisyonun kurulacağı ve meselenin Parlamento'ya taşınarak müzakere yapılacağı açıklaması geldi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri