Güney Kore Ordusu İle Abd'nin Birlikteliği Devam Edecek Mi ?

Güney Kore'nin, ABD'ye iki ülke arasında yaptıkları askeri ittifak anlaşmasının süresini uzatmak istedikleri bildirildi.

Güney Kore'nin, ABD'ye iki ülke arasında yaptıkları askeri ittifak anlaşmasının süresini uzatmak istedikleri bildirildi.

Güney Kore ile ABD'nin yaptıkları askeri ittifak anlaşmasının süresi 2015 yılında sona eriyor. Anlaşmaya göre, Güney Kore ordusunun bağımsız operasyon düzenlenme hakkı, ülkedeki Amerikan askeri üssündeki komutanlığa ait. Yapılan anlaşma gereğince Güney Kore ordusu ile ülkede bulunan ABD'nin 8. ordusu ortak bir ordu altında birleşiyor, ordu kumandanı ise ABD'nin 8. ordusunun komutanı tayin ediliyor.

Güney Kore'de liberallar yönetimi devr aldıklarında, Kore Savaşı yıllarında yapılan anlaşmanın bitiş tarihini iki sene uzatmış, 2012'den 2014'e çekmişlerdi. Muhafazakar tekrar yönetime geldiklerinde ise, bir önceki Devlet Başkanı Lee Myung-bak anlaşmanın bitiş tarihini 2015 yılına uzatmıştı.

Son günlerde Güney Kore medyasında yer alan haberlere göre, Seul yönetiminin söz konusu anlaşmayı 3 sene daha uzatmak istediği ifade edildiliyor. Alınan bilgiye göre Mart ayında Kuzey Kore'nin ateşkes anlaşmasının geçersiz kabul ettiklerinin duyurması ile, Güney Kore'nin ABD'li yetkililere söz konusu anlaşmayı uzatmak istediklerinin ifade ettiği öğrenildi. Özellikle geçen Haziran ayında ABD'li savunma bakanı ile Güney Koreli savunma bakanının Singapur'da yaptıkları görüşmede, Koreli bakanın bu isteği resmi bir şekilde ilettiği aktarıldı. Kore basınında yer alan haberlerde ise, Güney Koreli yetkililerin bu iddiaları reddetmediği bildirildi.

ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın ise bu isteği geri çerivip çevirmeyeceği merak konusu. Bir çok uzman ABD'nin anlaşmayı uzatmada bir aksaklık yapmayacağını ifade ederken, bazı uzmanlar ise son zamanlarda yapılan askeri operasyonlardan dolayı artan askeri harcamaların ABD'nin söz konusu anlaşmayı uzatmada ayak direyeceğini dile getirdi.

Güney Kore'de bir çok muhafazakar sivil toplum örgütü, ittifak anlaşmasının devam etmesini savunuyor. Özellikle Emekli Subaylar Derneği, Devlet Başkanlık Sarayı Mavi Köşk'e anlaşmanın devam etmesi gerekiği yönünde mektup yazdıklarını duyurdu. Koreli muhafazakar çevreler, Kuzey Kore'ye karşı ABD ile askeri ittifakta söz konusu anlaşmanın bel kemiği görevi gördüğünü savunuyor.



CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri