Güney Kore Lideri Apec’deki Görüşmelerine Devam Ediyor

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin, Pekin’de katıldığı Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) zirvesinde, dünya liderleriyle görüşmelerine bugün de devam ettiği bildirildi.APEC zirvesinde Japonya Başbakanı Şinzo Abe...

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin, Pekin’de katıldığı Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) zirvesinde, dünya liderleriyle görüşmelerine bugün de devam ettiği bildirildi.

APEC zirvesinde Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Çin’in Genel Sekreteri Xi Jinping’le yaptığı görüşmesinin ardından, Park’ın bugün ABD Devlet Başkanı Obama ile bir araya geldiği ifade edildi. Güney Kore Devlet Başkanlığı sözcüsü Min Kyung-wook, görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığını açıkladı. Görüşmenin detayları konusunda bilgi verilmezken, Kore Yarımadasındaki genel siyasi durum ve Kuzey Kore’de insan hakları sorunu hakkında fikir alış verişinde bulundukları da tahmin ediliyor.

Kore Devlet Başkanı Park, bir önceki gün, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile bir araya gelmişti. Sekiz ay gibi uzun süreden sonra gerçekleşen görüşme sırasında, İkinci Dünya Savaşı döneminde Japonya’nın Kore’ye karşı işlediği iddia edilen savaş suçlarının oluşturduğu sorunlar ve çözüm yollarının müzakere edildiği kaydedildi.

Japonya Başbakanı Abe’nin aylardır süren ısrarlarına rağmen, kendisiyle görüşmeyen Park'ın, protokol gereğince Japonya Başbakanı ile yan yana oturtulması ise dikkat çekti.

Park, Pazartesi Çin'in Genel Sekreteri Xi Jinping ile iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nı (STA) konu alan bir toplantı da gerçekleştirdi. Görüşme sırasında iki ülke arasında uzun zamandır müzakere edilen STA'nın da imzalandığı bildirildi. STA’nın, her iki ülkenin yasama kurumları tarafından onaylanması halinde, yaklaşık 11 milyar dolarlık Asya’nın en büyük ekonomik bloğunu oluşturacağı tahmin ediliyor.

Çin’in başkenti Pekin’de, 7 Kasım'da başlayan ve üç gün devam eden 22. Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) zirvesine başta ABD, Güney Kore, Japonya olmak üzere 21 ülkeden katılım gerçekleşti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri