Güney Afrika’da Gergedan Yürüyüşü

Güney Afrika’nın farklı eyaletlerinden idari başkent Pretoria’yaya gelen öğrenciler, nesli tehlikede olan gergedanlar için yürüdü.

Güney Afrika’nın farklı eyaletlerinden idari başkent Pretoria’yaya gelen öğrenciler, nesli tehlikede olan gergedanlar için yürüdü. Şehrin tarihi Church meydanında başlayıp Pretoria Hayvanat Bahçesi’nde son bulan yürüyüş, Çevre ve Su Bakanı Edna Molewa’nın bir gergedanı beslemesi ile son buldu.

"Gergedanımı koru yürüyüşünün" ardından Hayvanat Bahçesi’nin meydanında toplanan öğrencilere, Bakan Molewa ve belediye yetkilileri konuşma yaptı. Kürsüde söz alan küçük bir öğrenci, "Eğer avcılar gergedanları avlamaya devam ederse, bizim çocuklarımız ve torunlarımız gergedanları sadece tarih kitaplarında görecekler." şeklinde duygularını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada son 10 günde 25 gergedan avcısının yakalandığı, 2013 yılı içinde polisin toplam 219 kişiyi tutukladığı bildirildi.

Bakan Molewa konuşmasında, "22 Eylül Dünya Gergedan Günü. Bugün burada Güney Afrikalılar olarak soyu tükenen hayvanları korumak için toplandık. Ülkemizde siyah ve beyaz gergedan türleri tehlike altında. 2008 yılından sonra kaçak gergedan avcılığı arttı. Ekolojik dengeyi korumak, turizmimizi canlı tutmak için gergedanlarımızı koruyacağız. Hükümetimiz olarak avcılarla mücadele etmek için çok sert önlemler aldık. Birleşmiş Milletler’de de konuyu gündeme getireceğiz." dedi.

Dünya gergedan günü dolayısıyla organize edilen etkinlik kapsamında yaklaşık 10 bin öğrenci gergedanların korunması için imza attı. Özellikle 5 gergedan türünün tehlikede olmasından dolayı, bu yıl ki organizasyonun teması, "5 gergedan türü sonsuza kadar" oldu.

Dünya gergedan nüfusunun yaklaşık yüzde 80’ini barındıran Güney Afrika’da Ocak ayından beri 688 gergedan kaçak yollardan avlandı.

Güney Afrika’da 18 bin beyaz, 4 bin siyah gergedan yaşıyor. Özellikle Çin, Vietnam gibi Uzakdoğu ülkelerinin geleneksel tıpta kullandığı gergedan boynuzları, altından daha değerli. Karaborsada bir boynuzun kilosu 25 ila 30 bin euro civarında alıcı buluyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri