Güney Afrika, Lesotho'ya Askeri Müdahele Çağrısını Reddetti

Güney Afrika lideri Jacob Zuma, Lesotho'da 30 Ağustos sabahı gerçekleşen darbenin ardından, Dağ Krallığı'na giderek krizi sonlandırmak için tarafları ikna etmeye çalıştı. Darbe sabahı Güney Afrika'ya kaçtıktan sonra tekrar ülkesine dönen...

Güney Afrika lideri Jacob Zuma, Lesotho'da 30 Ağustos sabahı gerçekleşen darbenin ardından, Dağ Krallığı'na giderek krizi sonlandırmak için tarafları ikna etmeye çalıştı. Darbe sabahı Güney Afrika'ya kaçtıktan sonra tekrar ülkesine dönen Başbakan Tom Thabane'in dış askeri müdahele isteği ise Zuma tarafından reddedildi.

Güney Afrika Ülkeleri Kalkınma Topluluğu (SADC) Başkanı olarak başkent Maseru'ya giden Zuma, 11 gündür devam eden krizin biran önce diplomatik yollardan çözülmesi için tarafları uyardı. Zuma ile görüşen koalisyon ortakları, Thabane'nin Haziran'da kapattığı meclisin yeniden açılması için kendi aralarında görüşmelere devam edeceklerini ve kesin bir tarih belirleyeceklerini ifade etti.

3 saat süren toplantının ardından basına konuşan Zuma, "Kardeşçe bir ortamda çok verimli tartışmalar gerçekleştirdik." dedi. Öte yandan siyasi parti temsilcileri, darbe yapan Korgeneral Tlali Kamoli'yi nasıl ikna edecekleri konusunda sessiz kaldı. Kamoli, geçen hafta kendisine yakın komutanlarla ordunun cephaneliğine el koydu.

Darbenin hemen ardından Pretoria'da da Lesotholu liderlerle görüşen Zuma, 15 üyeli SADC'in Dağ Krallığı'na askeri müdahalesinin çözüm olmadığını, 1998'de seçim sonrası şiddet olaylarında Maseru'ya yapılan askeri müdahalede 60'dan fazla insanın öldüğünü ve şehrin büyük zarar gördüğünü hatırlattı.

Zuma'nın ziyaretine Güney Afrika Dışişleri Bakanı Maite Nkoana Mashabane ve Güney Afrika Kamu Güvenliği Bakanı David Mahlobo'da eşlik etti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri