Güneş enerjisi alternatif oldu

Alternatif enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisine ilgi her geçen gün artıyor. Avrupa ülkeleri günde 1-2 saatlik güneşi bile değerlendirirken, Türkiye'de ise güneş enerjisi yatırımları son yıllarda artmaya başladı

Türkiye enerjide alternatif kaynaklara yönelmeye başladı. Son yıllarda güneş enerjisi yatırımları önem kazanmaya başladı. İç Anadolu'nun birçok köyünde güneş enerjisi yatırımları arttı. Verimsiz tarım arazilerine de güneş enerjisi santralleri kurulmaya başlandı.  Güneş enerjisi panelleriyle artık enerjiyi bedavaya getirmek mümkün. Paneller kurulduktan sonra hiç bir ek masrafa ihtiyaç duymadan çalışıyor. Ancak güneş enerjisi sistemine bağlı olarak kurulan paneller, çiftçiler ve bahçe sahiplerince henüz yeteri kadar bilinmiyor. Son yıllarda bahçe ve parklarda güneş enerjisi kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Konya'da faaliyet gösteren Güneş Tarım tarafından yurtdışından ithal edilen güneş enerjisi panelleriyle şehirdeki parkların aydınlatılması bedavaya getiriliyor. Geçmişte doğalgaz ve petrol lobilerinin de güneş enerjisinin gelişmesini engellemeye yönelik faaliyetler gerçekleştirdiği iddia ediliyor. Konya’da güneş enerjisi projesi uygulayan Ziraat Mühendileri Odası Konya Şubesi eski Başkanı ve Güneş Tarım'ın sahibi Hasan Hüseyin Motuk, güneş enerjisinin artık alternatif haline geldiğini söyledi.

PARKLAR GÜNEŞ ENERJİSİYLE AYDINLANIYOR

Ziraat Mühendisi Hasan Hüseyin Motuk, ilk güneş enerjisi sistemini 6-7 yıl önce 500 dekarlık Konya Büyükşehir Belediyesi Kent Ormanı’nın aydınlatılması için kurduklarını ve bunun Türkiye’deki örnek güneş enerjisi uygulamalarından biri olduğunu söyledi. O tarihten itibaren gerçekleştirdikleri güneş enerjisiyle sulama ve aydınlatma projesi sayısının arttığını anlatan Motuk, bu yaz sonunda kırsal kalkınma destekleri içine güneş enerjisinden elektrik üreten sistemlerin de dahil edildiğini belirtti. Motuk, günde 30-50 ton su çıkarma kapasitesine sahip bir güneş enerjisiyle sulama sisteminin maliyetinin, devlet desteğiyle birlikte 2 bin dolara kadar düştüğünü ifade etti. Motuk, “Daha önce MEDAŞ, camilerden ve parkların aydınlatılmasından elektrik parası almıyordu. Artık alıyor. Elektrik masrafları artınca belediyeler güneş enerjisine döndü. Artık park ve bahçelerin aydınlanması paneller sağlıyor. Birlik Parkı, Kent Ormanı, İstanbul ve Ankara Yolu'nda bulunan parkların aydınlatılması paneller sayesinde oluyor. Konya'ya kazandırılması planlanan yeni parklara da güneş panelleri yerleştireceğiz. Şu an şehrin farklı noktalarında 300 adet panel var. Panellerle bedava enerji sağlanıyor diyebiliriz” dedi.

PETROL LOBİLERİ SİSTEMİ ENGELLİYOR

Türkiye'deki doğalgaz ve petrol lobilerinin güneş enerjisi sisteminin gelişmesini engellediğini dile getiren Motuk, güneş enerjisi noktasındaki ilerlemenin istenilen seviyede olmadığını aktardı. Motuk, “Bazı odaklar ticari kaygılarla hareket ettiği için güneş sistemlerinin kullanılmasını istemiyor. Çünkü güneş enerjisi çok ucuz ve bu sistem enerji maliyetlerini çok düşürecektir. Bu sistem yaygınlaştığında doğalgaz ve petrol kullanım oranın düşmesinden korkuyorlar. Biz doğalgaz ve petrol ile kömürün de bir kısmını ithal ediyoruz. Bu nedenle istemiyorlar. Almanya birkaç saatlik güneşten yararlanırken, Türkiye elindeki servetin kıymetini bilmiyor. Türkiye'de Konya, Mersin ve Van güneş enerjisi için en ideal 3 şehir olma özelliğini taşıyor. Avrupa ülkelerine ve özellikle Almanya'ya göre biz güneş enerjisi sisteminin kullanımında geç kaldık. Bunun sebebi de az görmüşlük, alışkanlık ve gaz ve petrol lobileri. Bu noktada alacak çok yolumuz var. Yavaş yavaş zenginlerimiz yatırım yapmaya yöneldi” dedi. Türkiye’de teknolojiye karşı ciddi ön yargıların bulunduğundan da yakınan Motuk, 1970'li yıllarda evlere takılan güneş enerjisinden akan suyla alınan 'abdest kabul olmaz' gibi yanlış kanıların bulunduğunu hatırlatarak, bugün çok şükür bu tür yanlış anlayışların terkedildiğini aktardı.

TARLALAR GÜNEŞ ENERJİLİ POMPALARLA SULANABİLİR

Türkiye’de sadece Bursa'daki bir belediyenin elektrik dağıtım şirketine güneş enerjisinden elde ettiği elektriği sattığını dile getiren Motuk, “Bursa'daki bir belediyenin yaptığı Türkiye’de ilkler arasında. Kırsal kalkınma hibelerinde geçen sene Gaziantep'ten 7-8 proje kabul edilirken Konya'dan ise sadece benim yaptığım proje kabul edildi” ifadelerini kullandı. Güneş Tarım'ın faliyetleriyle ilgili de bilgi veren Motuk, sözlerini şöyle tamamladı: “Tarımsal sulama projelerine, solar güneş enerji sistemlerini entegre ederek sektörde hizmet veriyoruz. Dünyanın önde gelen bir şirketin Türkiye’de yetkili satış, servis ortağı olarak yüksek kaliteli ve güvenilir sistemler kurumayı sürdürüyoruz. Tarla veya arazinin sulamasını güneş enerjili pompalar sayesinde şebeke ihtiyacı duymadan yapabilirsiniz. Bu sistemlerle derin kuyu ve yüzey pompaları için gereken elektrik enerjisini güneşten sağlanabiliyor. Solar sistemlerin uygulama alanları ise şöyle: park, bahçe, cadde, sokak aydınlatmaları, şehir içi dekoratif aydınlatma, acil durum aydınlatmaları, benzin istasyonları, reklam panosu ve otobüs durkalarının aydınlatılması, sinyalizasyon ve güvenlik sistemleri. Güneşten elde edilen enerjiyle, ihtiyacınız olan enerjiyi bedavaya getirmek bizim elimizde.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri