Gün Batım Turlarıyla Apollon Tapınağı'na 10 Milyon Turistin Gelmesi Hedefleniyor

Dünyaca ünlü Antalya Side Antik Kent'te, 2 bin yıllık Apollon Tapınağı'nda 'Gün batımı turları'yla yılın 12 turizm canlılığı yaşanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yurtdışı tanıtımlarında kullandığı Apollon Tapınağı'nı...

Dünyaca ünlü Antalya Side Antik Kent'te, 2 bin yıllık Apollon Tapınağı'nda 'Gün batımı turları'yla yılın 12 turizm canlılığı yaşanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yurtdışı tanıtımlarında kullandığı Apollon Tapınağı'nı yıllık 7 milyon turist ziyaret ediyor. Antalya'ya tatile gelen yerli ve yabancı turistler, tatil anılarını Apollon Tapınağı'nda gün batımının da hatıra fotoğrafı çektirerek ölümsüzleştiriyor. Antalya ve Side Manavgat destinasyonunda otellerde kalan turistler gün batımında bir saat önce Apollon Tapınağı'na gelerek günün batmasını bekliyor. Yeni evlenen yerli ve yabancı çiftlerde gün batımı fotoğrafı çektirmek için tapınağa ve tarihi Side Limanı'na geliyor. Gelinler, damatlar ve akrabalarına gelin çiçeğini yakalaması için gün batımında havaya atıyor.

Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, dünyada kültür turizmi denilince akla Side Antik Kent'in geldiğini, bunu ise yeteri kadar Türkiye'nin değerlendiremediğini söyledi. Side'nin dünya turizminde ismi olmasına karşı bir dünya markası oluşturulamadığını belirten Aydoğan, kültür turizmde İtalya, Fransa, İspanya, Tunus, Yunanistan ve Mısır'ın oluşturduğunu kaydetti. Aydoğan, "Side'yi dünya turizminde cazibe merkezi yapan antik şehir olmasıdır. Dünyada böyle bir şehir yok. Lakin İtalya dünyada kültür turizminde söz sahibi bir ülke. Dünyanın en güzel güneş batma yeri Side Antik Kent'te Apollon Tapınağı'dadır. Mısır, daha çok turist çekmek için güneş doğuş turları düzenliyor. 7 milyon turist tapınağı fotoğraflamaya geliyor. Side'de gün batım turlarıyla bölgemize yıllık 10 milyon turist çekeriz. Gün batım turları Side'nin ,Manavgat'ın, Antalya'nın ve ülkemizin tanıtımı için çok önemli. Dünyada turistler en fazla evliliklerini Apollon Tapınağı ve Kapodokya bölgesinde balonla uçarak yapıyor." dedi.

Aydoğan, antik dönemde de güneşin en güzel doğum ve batım anı Side'de olduğu için Apollon Tapınağı'nın inşaa edildiğini kaydetti. Apollon Tapınağı'nın sütunlarını 30 yıl önce Prof.Dr. Jale İnan ile Prof.Dr. Zeynep Ahunbay'la birlikte dikilmesinde öncülük eden Alman heykeltraş Dietmar Friese, dünyanın çoğu ülkesini gezdiğini ve 50 yıldır da Manavgat'ta yaşamasına karşı dünyada en güzel güneş batım yerini Apollon Tapınağı ve Side Limanı olduğunu kaydetti.

Side'nin dünya turizminde marka olması için 50 yıldır mücadele verdiğini belirten Friese, "Side Antik Kent gibi dünyanın hiç ülkesinde böylesi bir antik kent yok. İtalya antik kentlerine sahip çıktığı için dünyada kültür turizminde öncü bir ülke. Apollon Tapınağı başlı başına bir kültür turizmi abidesi. Gün batım turlarının tantılması çok iyi yapılmalı." ifadesini kullandı.

Apollon Tapınağı'nın kültür turizminde Türkiye'nin bir değeri olduğunu belirten Manavgat Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Öz, Antalya'ya gelen turistin önemli bir çoğunluğunun tapınak önünde hatıra fotoğrafı çektirmeye geldiğini kaydetti.

Alman doktor Petra Selhgarn, Apollon'da gün batımında fotoğraf çektirmek için Alanya'dan Side'ye geldiğini söyledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri