"Gümrük Kapılarında Ve Yurt Dışında 530 Bin Vatandaş Oy Kullandı"

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, randevu sisteminden dolayı yurt dışında seçime katılımın düşük olduğunun altını çizdi. İşler, "Gümrük kapıların da oy kullanıldı. Orada kullanılan oylar 298 bine ulaştı. Toplamda 530 bin...

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, randevu sisteminden dolayı yurt dışında seçime katılımın düşük olduğunun altını çizdi. İşler, "Gümrük kapıların da oy kullanıldı. Orada kullanılan oylar 298 bine ulaştı. Toplamda 530 bin vatandaş gümrük kapılarında ve yurt dışında oy kullandı. Daha önceleri 130 binleri geçmiyordu. Yüzde 5'lerde kalıyordu. Bugün itibariyle baktığımızda yüzde 20’lere ulaştı.” dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da yurt dışından gelen gurbetçilerin oyları sayıldı. Sayımın sonuçlanmasına yakın Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, ATO’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ‘Adaylar yurt dışına da çok önem veriyorlardı. Seçmenin iradesi Başbakan Erdoğan’ı gösterdi. Yüzde 60’ın üzerinde bir oy aldı. Neler söyleyeceksiniz gurbetçilerin oylarıyla ilgili? Sorusu üzerine İşler, 2012 yılında yapılan düzenleme ile bu sene ilk defa vatandaşların bulundukları yerlerde oy kullandıklarını hatırlattı. İşler, "Öncelikle Türk milletine hayırlı, uğurlu olsun. Bugün demokrasi şöleni yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak bir ilki yaşadık. İlk defa hem Türk tarihinde milletinin doğrudan cumhurbaşkanını seçtiği ve resmi olmayan sonuçlara göre Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti‘nin 12. cumhurbaşkanı oldu. Milletin seçtiği ilk cumhurbaşkanı oldu.” açıklamasında bulundu.

İşler, randevu sisteminden dolayı katılımın biraz düşük olduğunu, randevu sistemini YSK çok katı bir şekilde uyguladığı için katılım oranında düşüş olduğunu ifade etti. İşler, “Buna rağmen 232 bin vatandaş yurt dışında oy kullandı. İlk defa bulundukları ülkede oy kullanma fırsatını yakaladılar. Vatandaş olduklarını anladılar. Demokrasinin kıymetini anladılar. Gümrük kapılarında oy kullanıldı. Orada kullanılan oylar 298 bine ulaştı. Toplamda 530 vatandaş gümrük kapılarında ve yurt dışında oy kullanmış oldu. Bu sayı daha önceki seçimlerle karşılaştırdığımızda gerçekten dört katı bir artıştan bahsedebiliriz. Daha önceleri 130 binleri geçmiyordu. Yüzde 5'lerde kalıyordu. Bugün itibariyle baktığımızda yüzde 20’lere ulaştı.” dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri