Gümrük kapıları yenileme çalışmaları tamamlandı

Edirne'den Ardahan'a 15 gümrük kapısında modernizasyon çalışmaları tamamlandı.

Ticaret Bakanlığından, 26 Ocak "Dünya Gümrük Günü" kapsamında edindiği bilgiye göre, Türkiye'de halihazırda 23'ü kara gümrük kapısı olmak üzere hizmet veren 155 gümrük müdürlüğü bulunuyor.

Gümrük kapıları ülke ekonomisi, tanıtımı ve güvenliği açısından önem taşıyor. Son yıllarda kapılarda artan yolcu ve araç trafiğine kesintisiz yanıt verebilmek, dış ticarette tercih edilebilirliği artırmak, ihracat işlemlerini daha hızlı, etkin ve verimli hale getirmek, gümrük işlemlerini ve lojistik süreçlerini iyileştirmek, kaçakçılıkla daha etkin mücadele edebilmek amacıyla bu noktalarda modernizasyon çalışmaları yürütülüyor.

Bu kapsamda, Edirne'deki Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala, Şırnak'taki Habur, Artvin'deki Sarp, Iğdır'daki Dilucu, Hakkari'deki Esendere, Ardahan'daki Çıldır-Aktaş, Hatay'daki Cilvegözü, Zeytindalı, Van'daki Kapıköy, Mardin'deki Nusaybin, Gaziantep'teki Karkamış ve Kilis'teki Çobanbey ile Öncüpınar olmak üzere 15 gümrük kapısında modernizasyon çalışmaları tamamlandı.

Ağrı'daki Gürbulak ile Şanlıurfa'daki Ceylanpınar Gümrük kapılarının modernizasyonu devam ediyor. Proje çalışmaları sürdürülen Kırklareli'ndeki Dereköy Gümrük Kapısı'nda ise modernizasyon çalışmalarına başlanması planlanıyor.

Hukuken kurulan ve biri Irak'a açılan Ovaköy, diğeri Gürcistan'a açılan Muratlı Gümrük kapılarının faaliyete geçirilmesine yönelik komşu ülkelerle mutabakat sağlanmasının ardından bu noktalarda gümrük hizmeti verilebilecek.

Öte yandan Hakkari'deki Üzümlü Gümrük Kapısı'nda kalıcı tesislerin yapımına yönelik proje çalışmaları tamamlanırken, Derecik Gümrük Kapısı'nda proje çalışmaları devam ediyor. Her iki kapıda da yakın zamanda yapım aşamasına geçilmesi hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri