Gümrük Bakanı: Habur Kapısındaki Araç Kuyruğu Birkaç Güne Biter

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Habur’da meydana gelen ticari TIR kuyruğunun birkaç gün içinde biteceğini açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Habur’da meydana gelen ticari TIR kuyruğunun birkaç gün içinde biteceğini açıkladı.

Bakan Hayati Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’ndeki ticaret odaları ile ticaret ve sanayi odaları konseyinin toplantısına katıldı. Habur Gümrük Kapısı'nın Irak’la Türkiye arasında aktif olan tek kapı olduğunu belirten Yazıcı, “Türk tüccarları Cilvegözü’nde, Öncüpınar'da Akçakale'de aktarma yapmak suretiyle ticaret yapıyor ve bu seneki rakamlarda da bir hayli artış var. Suriye’deki yaşanan bu sorunlar dolayısıyla kapılarımızdaki aktivite azalmış olmasına başka alternatifler arıyoruz. Bir kısmını Habur'a yönlendiriyoruz. Habur Kapısı'nda hem bir ticaret artışı var, hem bu sorundan dolayı oraya bir yönelme var orda bir kuyruk var. ” diye konuştu.

Birkaç gün içinde söz konusu araç kuyruğunun son bulacağını kaydeden Bakan Yazıcı, “Günde 2 bin araç Habur’dan çıkmış, 2 bin araç girmiş. Dolayısıyla biz burada bir kuyruk var denildiğinde benim sorguladığım şey günde 2 bin araç giriş-çıkış yapmış mı, ben buna bakarım. Eğer bu rakama ulaşılmışsa o günkü performansa ulaşılmıştır. Günlük 2 bin olan araç giriş çıkışını artırdık. Mesela dün çıkış yapan araç sayısı 2 bin 734'tü. Küçük araçları saymıyorum, birkaç gün içinde o kuyruk da bitecektir.” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Habur çayına inşa edilecek üçüncü köprü çalışmalarının 2 yıldır sürdüğünü anlatan Hayati Yazıcı, Irak’ın temsili yönetiminin düzelmesiyle köprü yapımının tekrar hareketlendiğini de bildirdi.

10 YIL İÇİNDE AVRUPAYA KIYASLA İHRACATIMIZ YÜZDE 262 ARTTI

Konuşmasında ihracat artışına da değinen Yazıcı, “2012 yılında AB’ye yaptığımız ihracat 2002 ye oranla yüzde 323 oranında arttı. Aynı dönemde AB’nin ihracatı ise yüzde 89 arttı. AB ile karşılaştırıldığında ülkemizin ihracatı 2002 ile 2012 yılları arasında AB ye oranla yüzde 262 daha fazla artış gösterdi.” bilgilerini verdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, perakende sektörüyle alakalı yaptıkları yasa çalışması hakkında kısa bir bilgi verdi. Yeni düzenlemenin organize perakende ticareti yani AVM’ler, zincir mağazalar ve geleneksel perakende denilen esnaf ve sanatkarlar olmak üzere bütün kesimleri kapsayan bir kanun çalışması olacağını ifade eden Yazıcı, "Perakende ticaret hacmi giderek büyüyor. 2010 rakamlarını aldığımız zaman 280 milyar TL’ye ulaşmış. Bu alanın bir düzenlenmeye ihtiyaç var. Hem bizim toplumsal yapımızı oluşturan esnaf ve sanatkarımızı koruyacağız, hem de kayıt dışı ekonomide mücadele konusunda önemli bir yere sahip olan zincir mağazaları da görmekten gelmeyeceğiz. Yaşanan çevreler marka şehirler bizim sloganlarımızdan bir tanesi. Ama esnaflarımızı bu sloganın dışına itmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Toplantıda bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise kamudan tek bir talepleri olduğunu belirterek, “İş yapma şartlarımız, rakip ülkelerin iş yapma şartlarıyla eşit hale gelirse Türkiye ekonomisini biz ilk 10 büyük ekonomi içinde görebiliriz. Bunun için bizim çalışma şartlarımız iyileştirilmeli.” dedi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri