Gülnar Belediyesi'nde Personele 'Astım-koah' Semineri

Mersin'in Gülnar ilçesinde Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gülnar Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Gülnar Belediyesi'nde çalışan işçilere 'Astım, KOAH ve Sigarayı Bırakma Yöntemleri' konulu seminer verildi.Gülnar Toplum Sağlığı...

Mersin'in Gülnar ilçesinde Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gülnar Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Gülnar Belediyesi'nde çalışan işçilere 'Astım, KOAH ve Sigarayı Bırakma Yöntemleri' konulu seminer verildi.

Gülnar Toplum Sağlığı Merkezi'nden hemşire Arzu Aydın tarafından verilen seminere Gülnar Belediyesi çalışanları büyük ilgi gösterdi. Hemşire Arzu Aydın, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’ndan (KOAH) her yıl dünyada 3 milyon insanın hayatını kaybettiğini söyledi. KOAH’ın dünyadaki ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer aldığını belirten Arzu Aydın, "Dünyada 600 milyon, ülkemizde ise 3 milyon KOAH hastası olduğu tahmin edilmektedir." dedi. Hastalığın özellikle sigara içenlerde görüldüğüne dikkat çeken Aydın, "KOAH, akciğerdeki bronş adı verilen hava yollarında ve akciğer dokusunda harabiyete yol açarak nefes darlığına sebebiyet veren bir hastalıktır. 'Amfizem ve Kronik Bronşit' terimleri de bu hastalık için kullanılabilmektedir. Öksürme, balgam çıkarma ve nefes darlığı hastalığın en önemli belirtileridir." diye konuştu.

KOAH’lı hastaların büyük çoğunluğunun henüz hastalığının farkında olmadığını hatırlatan Aydın, şöyle devam etti: "Sigara içenler öksürük ve balgam çıkarma gibi yakınmalarının sigaranın yol açtığı normal reaksiyonlar olduğunu düşünmektedirler. Halbuki, öksürmek ve balgam çıkarmak bu hastalığın erken belirtilerindendir. Günde birkaç kereden fazla mı öksürüyorsunuz? Çoğu gün balgam çıkartıyor musunuz? Yaşıtlarınıza göre nefesiniz daha kolay mı daralıyor? Yaşınız 40’ın üzerinde mi? Şu an sigara kullanıyor musunuz veya daha önce kullandınız mı? Eğer bu soruların 3’üne veya daha fazlasına ‘evet’ dediyseniz, doktorunuza KOAH olup olmadığınızı sormalısınız ve tanı koymak için spirometri (nefes testi) yaptırmalısınız."

KOAH olup olmadığı ne kadar erken öğrenilirse ileride akciğerlerde oluşabilecek daha kötü hasarlardan kendini o kadar erken korumuş olunacağını belirten hemşire Arzu Aydın, şunları kaydetti: "Doktorunuza danıştıktan ve nefes testi yaptırdıktan sonra KOAH’lı olduğunuzu öğrenirseniz, sakın paniğe kapılmayın. Öncelikle sigarayı bırakın. Düzenli egzersiz yapın. Her yıl grip aşısı ve 5 yılda bir zatürre aşısı olun. Doktorunuzun önereceği tedaviyi uygulayın. KOAH’ın tedavisinde özellikle nefes yoluyla alınan ilaçlar, akciğer rehabilitasyonu, oksijen tedavisi ve basınçlı hava veren cihazlar (BPAP, CPAP) gibi yöntemler kullanılabilmektedir." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri