Güler Sabancı: 2015 Seçimlerine Kadar Kadın Aday Sayısını Artırmalıyız

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’de kadın haklarının geliştirilmesi, toplumsal cinsiyet duyarlılığını artırmayı hedeflediklerini, bu bağlamda çalışmaları genişletiklerini söyledi. 2015 seçimlerine...

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’de kadın haklarının geliştirilmesi, toplumsal cinsiyet duyarlılığını artırmayı hedeflediklerini, bu bağlamda çalışmaları genişletiklerini söyledi. 2015 seçimlerine kadar kadın adaylarının sayısını artırmak için çalışacaklarını kaydeden Sabancı, “TBMM’de 550 milletvekilinin 79’u kadın. Yani oran sadece yüzde 14. 30 Mart yerel seçimlerinde de farklı bir durum olmadı. Seçilen belediye başkanlarının sadece yüzde 8’i kadınlardan oluşuyor. 2015 genel seçimlerinde kadın adayların sayısını arttırmak için çalışmaya devam etmeliyiz.” dedi.

Sabancı Vakfı’nın desteklediği “Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı” pilot illerden olan Eskişehir’de düzenlenen toplantı ile değerlendirildi. Toplantı, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Ingibjorg Gisladottir’in katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda konuşan Sabancı, Türkiye’de kadın haklarını geliştirmek konusunda öncü bir rol üstlenmek üzere BMOP’un destekleyicisi olduklarını ve 2006 yılından bu yana çalıştıklarını kaydetti. İlk ortak programda elde ettikleri başarılı sonuçların ikinci ortak program için itici güç olduğunu ve 2012 yılında ikinci Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı’na başladıklarını vurguladı.

Sabancı, kadın haklarının ülkemizde geliştirilmesini, toplumsal cinsiyet duyarlılığını artırmayı hedeflediklerini belirterek bu bağlamda ikinci programda, uygulama alanını genişlettiklerini, il sayısını 11’e çıkardıklarını anlattı.

Hibe programı ve Mor Sertifika’nın yanı sıra programlarına ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme bileşenini eklediklerini aktaran Sabancı, “Bu, kamu bütçe, plan ve programlarının, toplumsal cinsiyet eşitliği duyarlılığıyla oluşturulması anlamına geliyor. Parklar, toplu ulaşım araçları, eğitim, sağlık gibi tüm kamu hizmetlerinden kadınların ne kadar yararlandığını, bu hizmetlere ne kadar ihtiyacı olduğunu bilmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Bu konuda yerel yönetimlere çok önemli bir rol düştüğünü vurgulayan Sabancı, “Yerel yönetimlerin bütçelerine, toplumsal cinsiyet eşitliği gözlüğüyle bakmaları gerekiyor. Kamu politikalarının kadınları ve erkekleri nasıl etkilediğini analiz edebilirsek, bütçelemeyi de daha eşitlikçi bir şekilde yapabiliriz.” dedi.

Sabancı, Türkiye Büyük Milliyet Meclisi’nde 550 milletvekilinin 79’unun kadın olduğuna dikkat çekerek, “Yani oran sadece yüzde 14. 30 Mart yerel seçimlerinde de farklı bir durum olmadı. Seçilen belediye başkanlarının sadece yüzde 8’i kadınlardan oluşuyor. 2015 genel seçimlerine önümüzde uzun bir yol var. Kadın adaylarımızın sayısını arttırmak için çalışmaya devam etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

SABANCI’DAN DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NA ÇAĞRI

Ortak Program kapsamında hibe desteği verilen projelerin çok başarılı sonuçlar elde ettiğini aktaran Sabancı, hibe programı kapsamında destek verdikleri ‘Öznesi Erkek’ projesine de değindi. “Kadınların hakları konusunda bilinçlendirilmesi kadar, erkeklerin de bu konudaki sorumluluklarının bilincinde olması lazım.” diyen Sabancı, Diyanet İşleri Başkanlığına bir çağrı da bulundu. Sabancı, “Diyanet İşleri Başkanlığı Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bağlandı. Biz bu anlamda Diyanet İşleri Başkanlığımızın Kahramanmaraş’taki proje örneğimize destek olacaklarını, teşvik edeceklerini biliyoruz. Türkiye çapında ümit veren bir proje bu ve biz de destek vermeye hazırız. Bu konuda da çalışmalarımıza devam edeceğiz.” diye konuştu.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise 21. yüzyılda kadınların Türkiye’de hak ettikleri yeri alamadıklarını dikkat çekti. Büyükerşen, şöyle dedi: “Kadın hakları, üzerinde çok fazla konuşulacak, tartışılacak bir konu. Ancak, Türkiye’nin artık kadın hakları konusunda yalnızca konuşarak harcayacak zamanı kalmamıştır. Çünkü toplumun yarısını oluşturan kadınlarımızın bu hali ülkemize hiç yakışmamaktadır. Bu durum devam ettiği sürece, gelişmiş ve çağdaş demokrasiye sahip ülkeleri yakalamamız ve onlarla eşit hale gelebilmemiz hiçbir zaman mümkün olmayacaktır.”

Toplantı sonunda Sabancı, TeknoSA’nın kadınlara ücretsiz bilgisayar eğitimi amacıyla başlattığı ‘Kadın için Teknoloji” programına katılan kadınlara başarı belgelerini takdim etti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri