Gül'den Avrasya Ekonomi Zirvesi için mesaj

Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen "16. Avrasya Ekonomi Zirvesi"ne Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den özel bir mesaj geldi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrasya'daki ülkelerin uygulamalarıyla yeni küresel yapının şekillendirilmesinde önemli rol üstleneceklerine inandığını belirtti.

Gül, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen "16. Avrasya Ekonomi Zirvesi"ne gönderdiği mesajda, Avrasya bölgesinde ekonomi, siyaset, enerji, sağlık, eğitim, kültür ve kalkınmada kadının rolü konularının işleneceği, yeni küresel yapıların tartışılacağı zirvenin, bölgesel ve uluslararası işbirliği olanaklarının ele alınmasına yönelik yararlı bir çalışma oluşturacağına inandığını ifade etti.

Küresel güç dengesinin batıdan doğuya ve kuzeyden güneye kaydığı konjonktürde, Avrasya coğrafyasının konumu ve gelecekte üstleneceği rolün öneminin yadsınamayacağına işaret eden Gül, etkinlikte tartışılacak konuların "Tek Kutuplu Dünya mı, Çok Kutuplu Dünya mı?" sorusu etrafında şekillenmesinin isabetli olduğuna dikkati çekti.

Gül, gelişmiş piyasa ekonomilerinde yaşanan ekonomik kriz ve "Arap Baharı"nın ortaya çıkardığı dinamiklerin, uluslararası sistemde taşların yerinden oynamasına yol açtığına değinerek, şunları kaydetti:

"Güvenlik, refah ve barışın bölünmez bir hale geldiği bu ortamda, uluslararası işbirliği ve dayanışma hiç olmadığı kadar önem kazanmıştır. Ortaya çıkan risklerin bertaraf edilmesinin ve fırsatlardan en etkin şekilde istifade edilebilmesinin anahtarı olarak bölgesel işbirliği ve sahiplenme kavramları ön plana çıkmaktadır. Küresel düzenin yeni yapısı, bu doğrultuda atılacak adımlar temelinde şekillenecek ve başarısı da bu yönde sağlanan ilerlemeye bağlı olacaktır.

Avrasya ülkelerinin de aralarında bulunduğu yeni küresel ve bölgesel aktörlerin kendilerini daha iyi ifade etmeleri ve küresel karar alma organlarında daha adil bir yapının tesisi gerekliliği tartışılmaz bir gerçektir. Bu bağlamda Türkiye, başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere küresel yönetişim kurumlarının, küresel siyasete ve ekonomiye yön veren oluşumların, çağın ihtiyaçlarına göre daha kapsayıcı ve adil bir hale getirilmeleri gerektiğini savunagelmektedir. Bu açıdan söylemlerimiz kadar eylemlerimizin de yol gösterici olacağını biliyor ve Avrasya'daki ülkelerin uygulamalarıyla yeni küresel yapının şekillendirilmesinde önemli rol üstleneceklerine inanıyorum."

Gül, başta konuk devlet başkanları olmak üzere, tüm zirve katılımcılarını selamlayarak, zirvenin bölge halklarının refah ve mutluluğuna katkı sağlamasını diledi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri