"Gülbahçe kazılmasın"

Mevlana Müzesi Ek Binası kazılarında çıkan kemikler ve mezar kapak taşları üzerine konuşan Mehmet Çipan, “Gülbahçe’deki kazının ve yapılaşmanın durdurulmasını, manevi kültürümüzün daha fazla rencide edilmemesini istiyoruz” dedi

Konya kamuoyunda tartışmalara neden olan Mevlana Müzesi Ek Binası projesi kazı yapılan bölgede rastlanan kemik ve mezar kapak taşları bulunması nedeniyle durdurulmuştu. Yaklaşık iki metre derinlikte bulunan kemikler ve mezar kapak taşları üzerine Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca bahçedeki inşaat faaliyetleri durdurularak, arkeolojik kazı çalışmaları başlatmıştı. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise “Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu onayı ile mezar çıkan bölümün korunması, bakanlık onayı da alınarak projenin revize edilip kalan kısımda çalışmalara devam edilmesi kararlaştırılmıştır” denildi. Yapılan açıklama ise pek çok kişiyi memnun etmedi. Vatandaşlar Gülbahçesi’nde yapılan kazıların sonlandırılmasını talep ediyor.

MEZAR OLDUĞU BİLİNİYORDU

Mevlevî Postnişîni ve Mevlana Celaleddîn-i Rûmî Torunları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Çipan da internet üzerinden düzenlediği bir kampanya ile “Gülbahçe artık kazılmasın” dedi. “Mevlevî Mezarlarına Dokunulmasın, Hz. Mevlâna Hürmetine Gülbahçe Artık Kazılmasın Lütfen” isimli kampanya ile taleplerini sıralayan Çipan, “Hz. Mevlâna Muhammed Celâleddîn-i Rûmî, Babası, oğulları ve ailesinin tamamı Konya'da bulunan ‘Gülbahçe’ adlı alanda mevcut eski adıyla Asitâne-i Aliyye yeni adıyla Mevlâna Müzesinde ‘Huzur’ adı verilen Çelebi Mezarlığı’nda defnedilmişlerdir. Biz burada kimlerin defnolunduğunu biliyoruz. Müze yetkilileri de buluyordu. Kazı yapılan bölgede, Selçuklu döneminden günümüze üstün devlet adamları, Mevlevi dedeleri ve alimlerin mezarları vardı. Birisi oraya defnedilmişse boşuna defnedilmemiştir” ifadelerine yer verdi.

ÜÇLER KAZILSA RAZI OLUR MUSUNUZ?

Yakın tarihimizde defaten ve hiç ihtiyaç yok iken yapılan kazı ve tadilatlarda pek çok mezarın yıkıldığını ve kemiklerin akıbetinin belli olmadığını kaydeden Çıpan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu günkü Mevlâna Meydanı denen alan ve çevresinde mezarlar kazılmış, kemikler çıkartılmış ve akıbetleri meçhuldür. Şimdi ise, müze ek binası adı altında dergahın kuzey duvarı boyunca, tuvaletlerin, makam odalarının, sergi salonlarının da olacağı bahsedilen yeni bir bina kazısı başlatılmıştır. Kazı esnasında birçok mezar açığa çıkmıştır. Ancak belli ki Mevlana Müze Müdürlüğü bu alandaki mezarlarla ilgili kesin bilgiye sahip değildir. Kültürümüzde ve maneviyatımızda büyüklerimize ait mezarlar önemlidir, kıymetlidir. Gülbahçe’deki kazının ve yapılaşmanın durdurulmasını ve burasının kazıya kapalı alan ilan edilmesini; Manevi kültürümüzün daha fazla rencide edilmemesini, Manevi büyüklerimizin makamlarının tahrip edilmemesini istiyoruz. Konyalılar Üçler Mezarlığı’nda dedelerinin, Tahir Hoca’nın mezarının kazılmasına nasıl razı olmazlarsa bu kazıya da razı olmamalıdırlar.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri