Güçlü: Türkiye birleştirici olmalı

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “Türk-İslâm coğrafyası kendi aralarında birlik kuramadıkları için dağınık.  Türk dünyası aklını başına devşirip de Türkiye’nin etrafında kenetlenir” dedi

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, bu haftaki Salı Kültür Sohbetleri’nde, vefatının 25. yıldönümünde Çeçenistan’ın efsane lideri şehit Cevher Dudayev’i anlattı. Dr. Mustafa Güçlü, Rus tarihi ve Kafkasya hakkında kısa bilgi vererek “Kafkaslar eskiden 400 lisanın konuşulduğu bir Lisanlar Dağı’dır. Günümüzde de 120’ye yakın dil konuşulmakta” dedi.  21 Nisan 1996’da şehit edilen Cevher Dudayev’in 1944 yılının ocak ayında dünyaya geldiğini belirten Dr. Güçlü, Dudayev’in Çeçen sürgünü sırasında kundakta bir bebek olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “21 Şubat 1944 tarihinde Çeçen halkı top yekûn olarak ve elverişsiz şartlar altında sürgün edildi. Bu sürgün sırasında Çeçen halkının yarıya yakını hayatını kaybetti. Dudayev Kazakistan’ın Çimkent şehrinde 13 yıl yaşadı. O, anne ve babasının anlattığı Çeçenistan’ı hep rüyasında görerek büyüdü. 1957 yılında gerçekleşen bu geri dönüş kervanına, Dudayev ve ailesi de katıldı. Çok zeki bir çocuk olan Dudayev, sınavlarını başarıyla verdiği Tambov Hava Harp Okuluna kaydoldu. Okulu başarıyla bitiren Cevher Dudayev, Sovyet ordusunda genç bir savaş uçağı pilotu olarak görev aldı. Mesleğindeki başarısı ve dürüstlüğü ona hızla yükselme kapılarını açtı. 1989 yıllarına gelindiğinde, Sovyet sistemi çatırdamaya başlamıştı. Gorbaçov’un uyguladığı Glasnost ve Prestroyka politikaları Komünizme gün saydırıyordu. 1991 yılının Aralık ayında beklenen son gerçekleşti ve Komünizm çöktü. Çeçenistan’da da özgürlüğe doğru hareketli günler yaşanıyordu. Zelimhan Yandarbiyev önderliğinde kurulan Çeçen Halk Kongresi hareketi, 6 Eylül 1991 yılında Dudayev’in başkanlığında Çeçenistan’ın bağımsızlığını ilan etti. Seçimde halkın yüzde 90’ından fazlasının oyunu alan Dudayev, Çeçenistan’ın devlet başkanlığına getirildi. Dudayev’in efsanevi kişiliği etrafında birleşen Çeçen halkı, bütün dünyaya parmak ısırtan bir bağımsızlık mücadelesi verdi. Ruslar ise, Çeçen savaşının Dudayev’in ortadan kaldırılmasıyla sona ereceğini düşünüyordu.”

DUDAYEV NASIL ŞEHİT EDİLDİ?

Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Dudayev’e uydu telefon gönderildiğini hatırlatan Dr. Güçlü, “Saldırılardan korunmak için sürekli olarak yer ve mekân değiştiren Dudayev, basireti bağlandığından olsa gerek kullandığı uydu telefonunun frekansı Rus yönetimine birileri bildirdiler. Rus Duma’sından bazı milletvekilleri ile barış konusunu görüşen Dudayev, kendisine kurulan tuzaktan habersiz uydu telefonunu çalıştırarak görüşmelerde bulunduğu sırada, uzaktan kumandalı nokta hedefe kilitlenen bir roketle şehit edildi. Parçası dahi bulunamadı” dedi.

Çeçenistan davasının Şamil Basayev’in şehadetiyle bittiğini dile getiren Güçlü, Rusya’nın Çeçenistan’a tekrar egemen olarak Çeçenistan’a Rus yanlısı yöneticiler atadığını belirterek  “Cevher Dudayev’e ve Çeçenya savaşında ölen diğer şehitlerimizle birlikte Allah rahmet etsin, ruhu şâd olsun ve mekânları cennet olsun. 300 yıl süren özgürlük mücadelesi günün birinde tekrar netice alınacak. Ben buna inanıyorum.” diye konuştu. 

TÜRKİYE’NİN ETRAFINDA KENETLENİLMELİ

Türk-İslâm coğrafyasının dağınık olduğunu ve birlik kuramadıkları için devamlı kaybettiklerini ifade eden Güçlü, “Dağınıklık bize kaybettiriyor. Yâni bizim birlik olamayışımız, ortak hareket edemeyişimiz, güçlerimizi birleştiremeyişimiz, bir sinerji yaramayışımız karşı tarafın daha büyük olmasına yol açıyor. İnşâallah en kısa zamanda Türk dünyası aklını başına devşirip Türkiye’nin etrafında kenetlenir. Türkiye, bunu KKTC ve Azerbaycan ile başlatması lâzım. Diğer Türk Cumhuriyetlerinin de yavaş yavaş yaklaşmaları, buna destek olmaları gerekir.” 

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri