Gübre ve mazot çiftçiyi sevindirdi

KDV indiriminden sonra gübre fiyatlarında 200 lirayı bulan bir düşüş yaşandı.

KDV indiriminden sonra gübre fiyatlarında 200 lirayı bulan bir düşüş yaşandı. Yem fiyatlarında ise KDV indirimi olmasına rağmen bir değişiklik olmadı. Mazot fiyatında da ciddi bir düşüş söz konusu. Gübre ve mazot fiyatlarındaki düşüş çiftçiyi sevindirdi.

Çiftçiler, yeni ekim sezonunun hazırlıklarına başladı. Konyalı çiftçiler, Şubat ayının ilk günlerinden itibaren hububat ekim alanlarına gübre atmaya hazırlanıyor. Hükümetin 1 Kasım milletvekili seçimi öncesinde hazırladığı beyannamede yer alan gübre ve yemde KDV'nin kaldırılması vaadi hayata geçirildi. Gübredeki KDV indirimi üreticiyi sevindirirken, yem fiyatında bir değişiklik olmadı. Yüksek fiyatlar nedeniyle üreticinin almakta zorlandığı gübrede, 160 ila 200 liralık bir düşüş yaşandı. KDV indirimi üreticiye yansıdı. Gübredeki düşüş yemde görülmedi. Yemdeki indirim kayboldu. Bayiler zam geldiğini öne sürerek fiyatlara yansıtmadı. Öte yandan dünya piyasalarına bağlı olarak mazot fiyatlarında da bir düşüş sözkonusu. Yaz aylarında litresi 3.80-3.90 olan mazotun fiyatı 3.30'a kadar geriledi. Mazot ve gübre fiyatındaki düşüş Ova çiftçisini mutlu etti.

GÜBREDE 200 LİRALIK DÜŞÜŞ

Altılar Tarım Ürünleri'nin sahibi Menderes Altılar, gübre fiyatları hakkında bilgi verdi. Gübrede yüzde 17'lik bir vergi indiriminin olduğunu belirten Altılar, fiyatlarda 160 ila 200 lira arasında indirimin olduğunu söyledi. Fiyattaki düşüşün çiftçiyi sevindirdiğini belirten Altılar, "Bir ton 26 gübrenin fiyatı 750, 33'ün fiyatı 850, ürenin fiyatı ise bin 50 lira. Yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 1'e düşürüldü. KDV'de yüzde 17'lik bir düşüş oldu. Bu da fiyatlara yansıdı. 160-200 lira arasında bir indirim oldu" açıklamasında bulundu.

YEM FİYATINDAKİ DÜŞÜŞ KAYBOLDU

Yem fiyatlarında KDV indirimi nedeniyle 2,5-3 liralık bir indirim oldu. İndirimden sonra fiyatlara 2,5 lira zam geldi. Dolayısıyla fiyatlardaki düşüş üreticiye yansımadan kayboldu. Çöğenler Yem Fabrikası'ndan alınna bilgilere göre büyükbaş için süt yeminin çuvalı 45-49 lira, besi yeminin fiyatı ise 41 lira. Bayilerde yemin çuval fiyatı 50 lirayı geçiyor. KDV indiriminden sonra yemin fiyatı 2-3 lira düştü. Ancak yeni bir zamla fiyat eski seviyesine geldi. Yüksek yem fiyatlarından şikayet eden hayvan üreticileri duruma tepkili. Gübre ve mazot fiyatlarındaki düşüş vatandaşı memnun ederken, yem fiyatları sevindirmedi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri