Avrupa'yı etkisi altına alan grip salgını, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nı da harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı talimatıyla Bilim Kurulu, grip gündemi ile toplandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, grip salgınının 3 hafta içinde daha da geniş bir alana yayılacağı uyarısında bulundu. Yetkililer özellikle çocuk, yaşlı ve kalp hastalarının virüsten korunması gerektiğini vurgularken, Türkiye'de de uzmanlar özellikle mevsim geçişlerinde grip salgınına yakalanmamaları için vatandaşları uyarıyor. Özellikle İsviçre'de çok sayıda grip vakası bulunuyor. İsviçre Sağlık Bakanlığı ülkede on binlerce kişinin grip salgınına yakalandığı için, okul ve iş yerlerine gidemediklerini belirtirken, hastanelerde grip olmuş binlerce kişinin de yattığı açıklamasını yaptı. Uzmanlar gribe yakalanmamak için bir takım önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yaparken, özellikle mevsim geçişlerinde yakalanılan gribin daha ağır geçeceğini de söylüyor.
CİDDİYE ALINMASI GEREKEN BİR HASTALIK
Özel Selçuklu Hastanesi Dahilliye Uzmanı Dr. Sait Önal, mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine ayak uydurmak için önlem almayan kişilerin bağışıklık sistemlerinin zayıflayabileceğini bu durumun da grip virüsüne vücutta üreyebilmek için fırsat verdiğini belirtti. Dr. Sait Önal, halk arasında grip hastalığı olarak bilinen, influenza virüsünün vücudun bağışıklık sisteminin zayıfladığı zamanlarda vücutta üreme fırsatı bulmasıyla oluşan hastalığın kişilerin iş, aile ve sosyal hayatını olumsuz etkileyebileceğine, dolaylı olarak da ülkemizin ekonomik üretkenliğine olumsuz etki edebileceğine vurgu yaptı. Dr. Önal, hastalığın kişiden kişiye değişmekle birlikte en az 1 hafta boyunca kişide halsizlik, yorgunluk, burun akıntısı, baş ağrısı, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, yüksek ateş, kuru öksürük, gibi birçok rahatsızlığa sebebiyet verdiğini belirterek ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunun vurgusunu yaptı.
GRİPTEN KORUNMAK İÇİN
Gribin İnfluenza adı verilen bir tür virüs tarafından meydana getirildiğini ve bulaşıcı mikrobik bir hastalık olduğunu söyleyen Özel Selçuklu Hastanesi Dahilliye Uzmanı Dr. Sait Önal, hastalığın özellikle her sene mevsim geçişlerinde ve daha çok kalabalık mekanlarda yaşayanlarda salgınlara sebep olduğunu hatırlattı. Hastalıktan korunmak isteyenlerin olabildiğince kalabalık mekanlardan uzak durmalarında, umumi alanlarda ellerini mikroplu zeminlerden korumalarında, eldiven kullanmalarında ve ellerini bol bol su ve sabunla yıkamalarında yarar olduğunu belirtti. Hastalığın bilinen virüslerine karşı korunabilmede en iyi yöntemin grip aşısı olduğunu dile getiren Dr. Önal “Grip aşısı kişiyi önemli ölçüde hastalıktan korur, her yıl Eylül veya Ekim aylarında bir kez uygulanır. Koruyuculuğunun tüm kış boyunca sürmesi için bu aylarda yapılması tavsiye edilir. Fakat, kişiler henüz aşı yaptırmadıysa riskin devam ettiği kış ayları içerisinde de aşı olabilir.” dedi. Aşının her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önceki yaygın grip virüsüne göre düzenlendiğini aktaran Dr. Sait Önal “Risk grupları için bu süre daha uzun tutulabilir. Grip aşısı, vücutta 1-2 hafta içinde koruyucu düzeye erişir. Eğer aşı içerdiği virüs tipleri, salgınlara neden olan virüs tipine benzerse sağlıklı erişkinlerde yaklaşık % 70 oranında etkilidir. Yukarıda saydığımız riskli grupta ise, hastalıktan korunma oranı % 50’ye düşmektedir” dedi.
GÜNDE 8 SAAT DÜZENLİ UYKU
Gripten korunmanın temel mantığının vücut direncinin düşmesini engellemekten geçtiğini belirten Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal “Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinmeli, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Günde 8 saat düzenli uyunmalı, haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Hasta olan bireyler ise maske kullanarak duyarlı davranmalı, başka insanlara bulaştırmamak için önlemini almalıdır.” dedi.
BERKHAN PARLAK merhabahaber.com