Herhangi bir resmi açıklama yapılmamasına karşın göre 1,3 milyon aşı siparişi yapıldı. Bu dozda aşının sadece 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sayısının 9 milyon olduğu göz önüne alındığında yeterli olmayacağı ortada. Enfeksiyon bulaşı açısından yüksek riskli meslek grubu olan sağlık çalışanlarının sayısı bile 1 milyondan fazla. 65 yaş üstü veya kronik hastalığı olan, obez olan, fabrika kışla bakımevi gibi toplu yaşam alanlarında bulunan milyonlarca vatandaşımız göz önüne alındığında çok daha fazla sayıda aşıya gereksinim olduğu bir gerçektir. Bu aşılar için Aile Sağlığı Merkezlerine gelen ve belki de aşı olamayacak vatandaşlar sağlık çalışanları ile karşı karşıya gelecek, ortaya çıkacak kaos, sağlıkta şiddete yol açacak.
AŞILAR SEÇİLEN HASTALARA VERİLECEK
1,5 milyon aşının yakın zamanda ecza depolarına dağıtılarak, ‘seçilen’ hastalara verilmesi bekleniyor. Ülke genelinde 7,5 milyon 65 yaş üstü, 25 milyon kronik hasta bulunması nedeniyle 1,5 milyon aşı için "hasta seçimi” konusunda da ciddi bir kriz yaşanacağı öngörülüyor.
Kimlerin aşı alacağı e-nabız üzerinden açıklanıyor. Risk grubunda bulunan ya da kronik hastalığı olanlar arasında aşı alamayanlar var Covid-19 salgını sürecinde zatürre aşısı krizine şimdi de grip aşısı krizi eklendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) “Grip aşısı olunmalı” çağrısı ile sağlık meslek örgütlerinin ithal edilecek grip aşısı miktarının artırılması uyarılarını önemsemeyen Sağlık Bakanlığı, çözümü aşı yapılacakları sınırlamakta buldu.
GRİP AŞISI REÇETE İLE VERİLİYOR
Konya Eczacı Odası Başkanı Ec. Adem Açıkgöz, Konya’da grip aşısının temini konusunda bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, eczacıların talebe göre grip aşısını getirdiğini söyledi. Vatandaşın E-nabız üzerinden grip aşısı temin edebildiğini Açıkgöz, “Sağlık Bakanlığı yüksek risk gruplarına grip aşısını temin ediyor. E-nabız üzerinden sisteme girildiği zaman kişi yüksek risk grubundaysa grip aşısını eczaneden alabiliyor. Grip aşıları şu an depolarda bulunuyor. Vatandaşlarımız aldığı reçeteyle eczaneye giderek, grip aşısını temin edebiliyor. Şu an için Konya’da grip aşısı sıkıntısı yok. Ama grip aşısı sadece yüksek risk gruplarındaki vatandaşlarımıza verilebiliyor” dedi.
VATANDAŞ ECZACILARDAN AŞI İSTİYOR
Eczacı Hülya Özsümen Tuğyan ise grip aşısındaki karmaşadan dolayı vatandaşla karşı karşıya geldiklerini söyledi. Vatandaşların kendilerinden sürekli grip aşısı talep ettiğini dile getiren Tuğyan, “İnsanlarımız grip aşısının Covid-19’a iyi geldiğini düşünüyor. Bizden sürekli grip aşısı istiyorlar. Biz de kendilerine aşının reçeteyle alındığını söylüyoruz. Grip aşısına ulaşmak bu kadar zor olmamalı. Burada en büyük sıkıntıyı eczacılar çekiyor. Grip aşısının hangi risk gruplarına, nasıl ve nerede dağıtılacağı şeffaf bir biçimde tüm ana akım medya olanakları kullanılarak topluma anlatılmalı, yaşanabilecek krizde sağlık çalışanlarının sorumlu ve yetkili olmadığı vurgulanmalıdır. Ülkemizin 1,3 milyon doz aşı temininin gerekçeleri, temin edilen aşının kimlere yapılacağı konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN