Greenpeace Gemisi Termik Santrallere Karşı Mudanya'da

Kömürlü termik santrallerine karşı Türkiye turunu sürdüren Greenpeace gemisi Rainbow Warrior (Gökkuşağı Savaşçısı) Bursa’da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde (DOSAB) kurulmak istenen termik santrallerine karşı eylem için iki günlüğüne...

Kömürlü termik santrallerine karşı Türkiye turunu sürdüren Greenpeace gemisi Rainbow Warrior (Gökkuşağı Savaşçısı) Bursa’da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde (DOSAB) kurulmak istenen termik santrallerine karşı eylem için iki günlüğüne Mudanya’ya geldi. Mudanya Belediyesi’nin desteğiyle iskeleye yanaşan gemi, düzenlenen basın açıklaması ardından halkın ziyaretine açıldı.

İstanbul ve Zonguldak’ın ardından Bursa’nın Mudanya ilçesi iskelesine demir atan Greenpeace gemisi Rainbow Warrior’da, uzmanlar kömürlü termik santrallerinin etkilerini değerlendirdi. 'Kömür varsa sağlık yok' ve 'Bir gün Bursa kömürden kurtulacak' dev pankartlarının asılı bulunduğu gemide düzenlenen basın toplantısına Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Kayıhan Pala, Doğader’den Murat Demir ve Greenpeace İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Pınar Aksoğan katıldı.

Greenpeace’in “Kömüre karşı hayata bir gün ver” kampanyasını anlatan Pınar Aksoğan, kömürlü santral planlarının sadece Bursa’nın sorunu değil, tüm Türkiye’nin hatta dünyanın sorunu olduğunu söyledi. Türkiye’de planlanan 80 yeni kömürlü termik santralin hepsinin yapılması halinde Türkiye’de kömürün neden olduğu astım, kanser ve kalp rahatsızlıklarının dramatik bir biçimde artacağını kaydeden Aksoğan, "Halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda Sağlık Bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı. Endüstri ve enerji projelerine dair planlama süreçleri tekrar gözden geçirilmeli ve sağlık açısından da değerlendirilmelidir. Bu konuda yerelden sürdürülecek bir hareketle Sağlık Bakanlığı’nı sorumluluğa geçmeye çağırıyoruz” dedi.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin de başkanlığını sürdüren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin gereken tepkiyi göstermediğini öne süren Kayıhan Pala ise, “Sayın Altepe, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği olarak başka bir ile küresel ısınmayla ilgili toplantı organize ediyorsa, kendi kentinde kömürlü santral yapılmasına tepki göstermesi gerek. Bu konuda Bursa Tabip Odası’da kendisini istifa davet etmiştir. Ancak fotoğraflar ortada. Greenpeace’nin ‘sessiz katil’ raporunda da kullandığı sonuçlara göre, Keles’te yapılması planlanan Bursa Termik Santrali ve Bursa merkezinde olan DOSAB’a planlanan Kömürlü Termik Santralinin yapımı halinde her yıl 420 yaşam yılı kaybı ve 45 erken ölüm daha eklenecek. Türkiye çapında şu anda çalışan 20 kömürlü santral ve planlanan yaklaşık 80 santral yapılırsa Bursa’da her yıl toplam 2 bin 560 yaşam yılı kaybı ve 240 erken ölüme sebep olacaktır." diye konuştu.

DOSAB yönetimi haricinde Bursa’nın bu yatırıma ihtiyacının var olduğunu onaylayan hiçbir kurum kuruluşunun olmadığını dile getiren Mehmet Demir, karşı çıkan onlarca kuruluş ve binlerce yurttaşın olduğunu söyledi.

Basın toplantısı ardında Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Ay ile Metin Bağcı’nın aileleriyle birlikte gemi halkın ziyaretine açıldı. Gemi ziyaretçileri arasında Selahattin Avcı başkanlığındaki CHP Mudanya İlçe Başkanlığı’nın yanı sıra Bursa eski milletvekili Kemal Demirel de eşi ile birlikte gemiyi ziyaret etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri