Gözünüz aydın yıllık enflasyon 9,26 oldu

Adem Turan

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı enflasyon oranını açıkladı. Buna göre Eylül ayında enflasyon aylık oranda artarken yıllık oranda ise tek haneye düşerek 9,26 olarak açıklandı.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,99 arttı. TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %0,99, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,42, bir önceki yılın aynı ayına göre % 9,26 ve on iki aylık ortalamalara göre %18,27 artış gerçekleşti.

Bu rakamlara can-ı gönülden inanmak istiyor insan. Gel gör ki, vatandaş bütçesinde bunları hissedemiyor. Nasıl inandırıcı olabilir? Bir yılda elektriğe % 50, doğalgaza %52, gıdaya %50, beyaz ete %40, süte %50,akaryakıta %30 zam gelsin TÜİK’de yıllık enflasyonu %18,27 olarak açıklasın. Bir tek şöyle izah edilebilir; Türkiye İstatistik Kurumu’nun harcama kalemleri ile vatandaşın tüketim kalemleri farklı olduğu anlaşılıyor! Hadi hayırlısı.

Oysa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, yerel seçim öncesinde yaptığı “Hem doğalgazda hem de elektrikte önümüzdeki dönemde herhangi bir tarife değişikliği olmayacak. Vatandaşlarımıza hayırlı olsun” açıklaması hafızalardan silinmedi.

Peki, Bakan böyle söylerken neden elektriğe bu kadar zam yapıldı dersiniz?

Elektriğe son 3 ayda yüzde 30 zam gelmesinin asıl sebebi, Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ), 2019 yılını 1.8 ila 2 milyar TL dolayında zararla kapatacak olmasının öngörülmesi aslında. Zam yapılarak, EÜAŞ’ın devasa bir zarar etmesinin önüne geçilmiş oldu böylece.

Elektrik üretim-dağıtım şirketlerinin geçmişte nasılsa faiz oranları düşük diyerek aldıkları kredileri bugün ödeyemeyecek duruma gelmesinin sorumlusu sanki milletmiş gibi, faturayı halka ödetiyorlar.

Bu anlayışları terk etmeleri gerekiyor. Öncelikle tasarrufu elden bırakmayacaklar, sonra da Allah’ın yasakladığı faiz lobisinden uzak duracaklar.

Her zaman söylediğimiz gibi iktisadi hayat, faizsiz ve kredisiz de gerçekleştirilebilir. Yeter ki buna inanıp uygulamaya geçebilelim.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.