Ramazan’ın yaz mevsimine denk gelmesiyle birlikte iftar-sahur arası sıvı gıdaların tüketilmesi büyük önem arz ediyor. Vatandaşlar, Ramazan’dan önce raf ömrü uzun olan gıdaların alışverişini tamamlamasına rağmen raf ömrü kısa olan meyve ve sebzeleri günlük ya da haftalık alıyor. Uzmanlar, vatandaşın oruçlu olduğu için dalgın ve halsiz olabileceğini bunun da sahtekarları harekete geçirdiğini söyledi. Alışverişin güvenilir ve devamlı alışveriş yapılan yerlerden yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, sebze ve meyve alırken dikkat edilmesi gereken hususların olduğunu söyledi. Pazarcılar ise, vatandaşların sıcağın altında alışverişe çıkmak zorunda kaldığını bundan dolayı alışveriş yaparken yorgun düşebileceklerini belirterek, “Vatandaşlarımız alışveriş yaparken, bazı kalpazanların oyununa geliyor. Özellikle, çıkarcılar vatandaşların aklına girerek çürük ve işe yaramaz sebze ve meyveleri poşetleri hızlı bir şekilde dolduruyor. Pazarcılar olarak biz, vatandaşların oruçluyken alışverişlerini dikkat etmeleri konusunda uyarıyoruz” dedi.
İFTARA YAKIN ALIŞVERİŞE DİKKAT
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, vatandaşların Ramazan ayında iftarlık için gıda maddesi alışverişine ağırlık verdiğini belirterek vatandaşları bilinçsiz harcama yapmamaları konusunda uyardı. Birkaç yıldır Ramazanın yaza denk geldiğini ve oruç süresinin uzunluğu, havaların sıcak olması nedeniyle vatandaşların zorlandığını ifade eden Dinç, şunları kaydetti: "Vatandaşlarımız, eğer iftar için gıda alışverişine çıkacaksa bunu mutlaka sabah erken ya da iftardan sonra yapmalıdır. İftara yakın yapılan alışverişlerde insanlar aç olduğu için alması gerekenden çok daha fazlasını alabiliyor. Bu da hem gıda israfına neden oluyor hem de aile bütçesini zorluyor. En basit örneği, vatandaş eve 2 ekmek alacaksa, açlığın da psikolojiyle 4-5 tane alabiliyor. Fazla ekmekler çöpe atılıyor. Bu nedenle vatandaşlarımız iftar için alışveriş yapacaksa bunu açlığın fazla hissedilmediği sabah saatlerinde ya da iftar yemeğinden sonra yapmalı."
ALIŞVERİŞ LİSTESİ HAZIRLAYIN
Alışverişe çıkacaklara liste hazırlamalarını öneren Dinç, şu uyarılarda bulundu: "Alışverişe çıkılmadan önce ailece evin ihtiyaçları belirlenmeli. O ihtiyacın ne kadar alınacağı, nerede kullanılacağı önceden kararlaştırılmalı. Hazırlanacak liste, alışveriş yaparken zaman kaybını ve ihtiyaç dışı harcamayı önler. Ürünün fiyatı, kalitesi, son kullanma tarihi ve içindekiler gibi unsurlara da dikkat edilmeli. Ramazan ayında marketlerin yaptığı promosyon ya da kampanyalar dikkatle incelenmeli. Bazı kampanyalar, insanlara ihtiyacı olmayanı aldırtabiliyor. Sırf indirim yapıyor ya da ücretsiz ürün hediye ediyor diye herşeyi satın almamalıyız."
MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com