Gözler Rusya pazarında

Rusya’nın Avrupa ülkelerine uyguladığı gıda ambargosu Türk gıda ve tarım sektörü için umut oldu. Uzmanlar, Konya’nın daha çok tarla tarımı yaptığını ifade ederek, yaş sebze ve meyve üretimine geçiş sağlandığında Konya’nın da kâr edeceğini vurguladı

Rusya'nın 6 Ağustos’tan bu yana Avrupa’dan yaş meyve ve sebze, süt ve süt ürünleri ve diğer hazır gıda ithalatı yapmaması Türk üreticileri sevindirdi. Yaş sebze ve meyve ticareti yapan Türk firmalar 2 aylık bu süreci iyi değerlendirdi. Konya’da ise geçiş süreci olduğu için bu ambargodan beklediği gibi yararlanamadı. Yaş sebze ve meyvede Akdeniz Bölgesi’ne göre geride kalan Konya’da ihracat beklenen şekilde gerçekleşmedi. Özellikle patates ve soğan iç piyasada hareketlendi. Fiyatların Rusya’ya ihracattan dolayı yükseldiği düşünülse de durumun psikolojik zam olduğu ortaya çıktı.

AMBARGO SEKTÖRÜ ETKİLEMEDİ

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Rusya’nın Avrupa’ya uyguladığı amborgadan Türkiye’nin olumlu etkilendiğini fakat bu olumlu yansımanın çiftçiye yansımadığını söyledi. Çiftçinin yine ürününü aynı fiyattan sattığını dile getiren Çalış, “Ambargo gelince bir anda üretim artıp satışlar çoğalmadı. Çiftçi, ürününü aynı fiyattan sattı. Bu işin ticaretini yapanlar ise kar elde etti. Yaz meyye ve sebzelerindeki fiyat artışı mevsimsel değişiklikten dolayı gerçekleşti. Aynı şekilde patates ve soğandaki zamda psikololij diyebiliriz. Geçen yıla göre fiyatlarda biraz zam oldu. Çünkü Konya’da genellikle tarla tarımı yapılıyor. Vatandaş, ayçiçeği ve pancara yönelince patates ve soğanın üretimi düştü. Böylece fiyat artışı gerçekleşmiş oldu. Rusya’ya ihracat yapıldığı için böyle oldu diyemeyiz” ifadelerini kullandı.

İLERLEYEN YILLARDA KATKI SAĞLAR

Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürü Mevlüt Doğan ise ambargonun Konya için ilerleyen yıllarda katkı sağlayacağını söyledi. Doğan, Rusya’nın AB’ye ambargo kararını Ağustos ayında verdiğini ve bundan dolayı Konya’nın mevsimsel geçişten dolayı pazarın kısa sürdüğünü söyledi. Türkiye’de ihracatı gerçekleşen bazı ürünlerin iç piyasadaki fiyatının arttığına dikkat çeken Doğan, “Özellikle soğan ve patateste fiyat artışı var. Bunun ihracat kaynaklandığı düşünülüyor ama aksine üretim azlığından dolayı böyle oldu. Geçen yıl patatesin kilosu70-80 kuruştan maksimum bin 500 liraya kadar çıktı. Bu sene ise 2 liraya kadar çıkması bekleniyor. Türk üreticisi bu dengeyi kuramadı. Fiyatı iyi olan meyve ve sebzeye yöneliyorlar. Bu sefer de üretim fazlalığından fiyatı düşüyor. Şu an patates ve soğan üreten çiftçi, iyi kar elde etti. Aynı şekilde son birkaç yıldır yaş sebze ve meyve iyi para kazandırıyor. Üretici biraz daha biliçlenirse, doğru ürünü ekerse çok iyi kar elde edecektir” ifadesini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri