Göz kapağı şekil bozukluğu körlük nedeni olabilir

Uzmanlar, göz kapağı şekil bozukluklarının ileri yaşın yanı sıra yaralanma, yüz felci ve doğuştan olabileceğini belirterek,

Memorial Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ferdağ Sakioğlu, "Şekil bozuklukları, göz kapağının iç yüzünün kısalmasına ve buna bağlı olarak göz kapağının içe dönmesine yol açar. Göz kapağı içe dönmesi, gözün saydam tabakasında tahribata ve ileri dönemde de kornea bozukluğuna bağlı körlüklere neden olmaktadır" dedi.

İleri yaşlarda göz kapaklarında şekil bozuklukları oluştuğuna dikkati çeken Sakioğlu, bozukluğun sonucunda göz kapağında meydana gelen gevşekliğin yerçekiminin etkisiyle alt göz kapağının dışa ya da içe dönmesine yol açtığını belirtti.

Sakioğlu, göz kapağındaki uzun süreli içe dönüklüğün kirpiklerin sürekli korneaya teması nedeniyle gözün saydam tabakasında tahribata ve doku kaybına neden olduğunun altını çizdi.

Göz kapağı şekil bozukluğunun bir başka sebebinin de yüz felci olduğunu anlatan Sakioğlu, "Hastalarda da alt göz kapağı göz küresinden uzaklaşıp dışa doğru dönebilir. Gözlerin kapanmasını sağlayan kas felç olur ve göz açıkta kalır. Kendiliğinden ya da beyin ve tükürük bezi ameliyatlarından sonra oluşabilir. Gözyaşının buruna aktığı deliklerden uzaklaştırılamaması ve korneanın açıkta kalması nedeniyle gözyaşı üretiminde artışa bağlı olarak, gözlerde sulanma ve gözün saydam kısmında yaralar meydana gelir. Tedavisi yüz felcinin kalıcı olup olmamasına göre değişir" diye konuştu.

Sakioğlu, göz kapağı şekil bozukluklarının ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Göz kapağı şekil bozuklukları ileri yaşın yanı sıra yaralanma, yüz felci sonrası ve doğuştan oluşabilir. Şekil bozuklukları, göz kapağının iç yüzünün kısalmasına ve buna bağlı olarak göz kapağının içe dönmesine yol açar. Göz kapağı içe dönmesi, gözün saydam tabakasında tahribata ve ileri dönemde de kornea bozukluğuna bağlı körlüklere neden olmaktadır. Cilt ve cilt altı dokularda yaralanma ya da geçirilmiş cerrahi nedeni ile meydana gelen büzüşme, göz kapağının göz küresinden uzaklaşmasına ve dışa dönmesine neden olmaktadır. Hastalar gözlerinde sürekli sulanma, enfeksiyon, ağrı, ışığa duyarlılık, gözün açıkta olması nedeniyle batma ve kızarma gibi kuru göz şikayetleriyle doktora başvurur. Hastalığın çok ileri dönemlerinde görme kaybı meydana gelmektedir. Tedavide geçici olarak bantlama, yumuşak kontak lens veya gözyaşı damlaları kullanılabilir. Göz kapağı şekil bozukluklarının kesin tedavisi cerrahidir. Kapaktaki şekil bozukluğu dokularda gevşekliğe bağlı oluşmuşsa kapak sıkılaştırma ameliyatları tercih edilir. Kapaklar ciltteki büzüşme nedeniyle dışa dönmüşse, bu bölgenin temizlenmesi ve kulak arkası ya da üst göz kapağı gibi vücudun diğer yerlerinden cilt nakli ameliyatı gerekebilir."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri