Göz Damlası Orucu Bozar mı?

Diyanet "bozmaz" diyor. Uzmanlar da tedavi için dalmanın şart olduğunu söylüyor.

Glokom, yani yüksek göz tansiyonu, sinsi ilerliyor ve tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olabiliyor. Hastalığın tedavisi için göz damlası kullanımı şart. Ancak vatandaş Ramazan'da damla kullanımı konusunda kararsız. Vatandaşların orucumuz bozulur endişesi göz için ciddi risk oluşturuyor.

Konuya ilişkin bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Akarsu, "İlaç kullanımı özellikle de ilaçların zamanında kullanımı çok önem arz ediyor. Ramazan dolayısıyla bazen hastalarımız ilacı ihmal edebiliyorlar, ilaç saatlerini kaydırabiliyorlar. Bunlar bizim için ileriki dönemlerde telafi edilemeyecek görme kayıplarına neden olabiliyor" diye konuştu.

Din Alimlerinin Görüşü Net

Göz damlası konusunda din alimlerinin görüşü de net.

Antalya Müftüsü Ahmet Çelik, bu konuda, "Son devir alimlerimiz, ulamelarımız gözümüze ve kulağımıza damlatılan ilaçların, damlaların, orucu bozmayacağı kanaatındadırlar. Onun için göz damlası ve kulak damlası orucu bozmuyor. Bu durumda göz damlası kullanmak zorunda olan mecburiyetinde olan Ramazan ayında yüksek göz tansiyonu gibi çeşitli rahatsızlıklarda göz damlalarını kullanabilirler"  dedi.

Uzmanlar, vatandaşlar için kolay bir yöntem de öneriyor. Doç. Dr. Cengiz Akarsu, "Pratik olarak damla damlattıktan sonra iki elleriyle göz çukurlarına bastırırlarsa hastalarımız 1 dakika kadar ilacın burna geçişini engeller ve sadece ilacın gözde emilimi sağlanır" şeklinde konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri