Göstermelik zam!

Emeklilere yönelik 100 lira maaş zammını düzenleyen madde Meclis'te kabul edildi. Kamu-Sen Konya İl Temsilcisi Atilla Ayhan, “Emekli maaşı açlık sınırının altında iken, 100 liralık zam göstermeliktir” dedi

Geçtiğimiz gün Meclis'te görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın 2. Bölümü'nde yer alan maddeler kabul edildi. Tasarıya iki yeni madde eklendi. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine verilecek 100 liralık maaş zammını öngören madde de İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na eklendi. Düzenlemeye göre, bin liranın altında maaş alan emeklilere seyyanen 100 lira zam yapılacak. Bin liranın üzerinde alanların maaşları ise bin 100 liraya tamamlanacak. Mecliste kanun maddelerine yönelik muhalefetten de tepkiler geldi. Kamu-Sen İl Temsilcisi Atilla Ayhan, ise zam haberlerinin seçimlere yönelik bir çalışma olarak değerlendirdi. Zammın Temmuz ayında yapılacak olmasını eleştiren Ayhan, "Emekli maaşlarının zaten düşük olduğunu sürekli dile getiriyoruz. Bunun yanında meclisten sürekli emekliye zam görüşmeleri yapılıyor. Ancak haberlerde bizim dikkatimizi çeken bir unsur var. Zam neden Temmuz ayında yapılıyor? Hükümet eğer zam konusunda samimi ise şimdi yasayı yürürlüğe koysun. Bunun uygulanması için bir engel olmamasına rağmen, yasa Temmuz ayında yürürlüğe girecek" diye konuştu.

100 LİRA ZAM YETMEZ

Emekliye yönelik 100 liralık zammın, küçük bir rakam olduğunu kaydeden Ayhan, emeklinin yine ikinci bir işte çalışması gerektiğine dikkat çekti. Ayhan, “Ülkemizde zaten emekliler ikinci bir işte çalışıyor. Yapılacak zam da bunu değiştirmeyecektir. Memur maaşları ile emekli maaşları birbirleri ile endekslidir. 2014 yılı toplu görüşme masasında 123 lira memura zam yapıldı. Emekliye ise 140 lira civarında bir zam yapıldı. Ayrıca burası çok önemlidir, emekli ve memurlar ilk defa maaş zammı almadılar. Enflasyon karşısına emekliler ve asgari ücretliler, maaş olarak tamamen erimiş durumdalar.  Türkiye'de emekliye ödenen komik rakamlara artık bir düzenleme yapılması gerekiyor. Çalışanlar emekli olunca maaşım düşecek ve geçim sıkıntısı yaşayacağım diyerek emekliliklerini uzatıyorlar” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ MAAŞI AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Emeklinin aldığı maaşın açılık sınırının da altında olduğun belirten Ayhan, “ Ülkemizde çalışan memurların emekli olamamak için direnmesi aslında çok vahim bir durumu gözler önüne seriyor. Başka ülkelerde çalışanlar, emekli olmak için uğraşırken, Türkiye'de ise memurlar emekli olmamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Çünkü emekli olan insanlara bakın, simit satıyor veya başka bir işle uğraşıyor. Eğer siz emekli maaşını kendi açıkladığınız açlık sınırının altında tutarsanız, emekliler de ikinci bir işte çalışmaya başlar.  Emekliler bugün karnını zor doyuruyor. 10 yıl önce emekli ikramiyesi ile iki daire alınabiliyorken, bugün ortalama bir emekli ikramiyesi ile yarım daire alınabiliyor” şeklinde konuştu.

ÖMÜR BOYUNCA ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORLAR

Özellikle özel sektörden emekli olanların, karınlarını doyurmak için ömürlerinin sonuna kadar çalışmak zorunda kaldıklarını belirten Ayhan, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Bir insanın ömrünün sonuna kadar çalışmak zorunda kalması kadar kötü bir şey olamaz. Zaten yaşı 60'a gelmiş, bir çok bedensel fonksiyonu zayıflamış bir kişili öncelikle kimse işe almaz. İşe alsa bile bu yaştan sonra çalışmak ona zor gelir. Türkiye'de emekliler üvey evlat muamelesi ile karşılaşıyor. Yurt dışındaki çalışanlar ise emekli olunca, seyahat etmeye başlarken, Türkiye'deki emekliler de simitçilik, taksi şoförlüğü gibi işlerde yine çalışmaya devam ediyor. Ancak emekli karnının doymasını istiyorsa çalışmak zorunda. Devlet emekliye bunu yüklüyor.”

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri