Görüntü kirliliği

Mevlana Müzesi’nin ek bina inşaatı durduruldu fakat alan hala harabe bir şekilde duruyor. Şeb-i Arus törenlerine kısa bir süre kalmasına rağmen alandaki moloz yığınlarının oluşturduğu görüntü kirliliği hala devam ediyor

Mevlana Müzesi’nin yaklaşık bin yıllık gül bahçesinde gerçekleştirilen ek bina inşaatı, hafriyat çalışmaları sırasında kemik ve mezar kapak taşları bulunması nedeniyle durdurulmuştu. Fakat inşaat alanını görüntü kirliliği yaratması ve Şeb-i Arus etkinliklerinin tarihi yaklaşmasına rağmen inşaat alanında herhangi bir düzenleme çalışması yapılmadı.

MOLOZ YIĞINLARI HALA DURUYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından nisan ayının başında başlatılan çalışmalar kapsamında Mevlana Müzesi’nin ‘Gül Bahçesi’ olarak adlandırılan kuzey bölümündeki bahçe duvarları yıkıldı. Mevlana Müzesi içinde yer sorunundan dolayı sergilenmesinde sıkıntı çıkan eserler bahçedeki yeşil alana kurulacak olan bu müzede yapılması için çalışmalara başlandı. Fakat gerçekleştirilen ek bina inşaatı, hafriyat çalışmaları sırasında kemik ve mezar kapak taşları bulunması nedeniyle durduruldu. Durdurulan inşaat alanında çıkan mezarların üzeri kapatıldı. Belediye tarafından alanın yeniden düzenleneceği bildirilmesine rağmen bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmadı. Şeb-i Arus törenlerine kısa bir zaman kalmasına rağmen inşaat alanındaki moloz yığınları ise hala kaldırılmadı.

KAZMA BİLE VURULMADI

Konya Valililiği de, bugün ek müze inşaat çalışmasının sonlandırıldığını açıkladı. Açıklamada, ek müze binasında teşhiri düşünülen eserlerin de Mevlana Müzesi'nin güney doğu istikametinde Mevlana Kültür Merkezi yolu üzerinde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan Konya Müzesi'nde sergileneceği, müze bahçesindeki yıkılıp kazı çalışması yapılan tuvaletlerin olduğu bölüme ise yeniden en kısa sürede tuvalet yapılacağı belirtildi. Açıklamada, müze bahçesinin yıkılan yan duvarlarının inşaatını tamamlanıp, mezarların bulunduğu alanda bahçe peyzaj çalışmaları yapılırken, yeniden mezar alanı olarak tanzim edileceği belirtilmişti.

KAPATILMASINI İSTİYORUZ

Mevlana esnafı da bölgedeki çalışmaların bir an önce tamamlanmasını istiyor. Esnaflar, Mevlana Müzesi'ni ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin de görüntülerden dolayı rahatsız olduğunu söyledi. Esnaflar, “Eskiden burada güzel bir manzara vardı hafriyat çalışması sonucunda berbat bir hale geldi. Mevlana’yı ziyarete gelen  turistler görüntü kirliliğinden yakınıyorlar. İnşaat alanı en kısa sürede kapatılacak denilmişti hala bir çalışma yapılmadı. Bu alanın geçici de olsa en kısa sürede kapatılmasını istiyoruz. Bu görüntüler Konya’ya yakışmıyor” ifadelerini kullandı. Alanın en kısa sürede hizmete açılması isteyen vatandaşlar da, Mevlana Meydanı eskiden tamamen yeşillikti, ön tarafındaki ağaçlar temele zarar veriyor diye kaldırıldı. İnşaatı durdurulan bu alan ise aylardır böyle duruyor. Burası alan eskiden yeşillikti tekrar eski haline getirilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri