Görme engellinin belediyeye feryadı

Yüzde 100 görme engelli olmasına ve yanında rehberi olmadan hiçbir yere gidemeyen 22 yaşındaki Ayşe Zenginin refakatli el kartlarının Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edilmesi engelli ailesini üzdü.
 Doğuştan görme engelli olan ve yüzde 100 özürlü raporu olan Ayşe Zengin’in yalnız başına bir yere gitmesinin mümkün olmadığını söyleyen Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, Büyükşehir Belediyesi’nin kararını eleştirdi. Özağan, “Belediye Başkanımız engellilerin önündeki tüm engelleri kaldıracağız diyor. Ama en büyük engeli kendisi koyuyor. Son birkaç ay içerisinde 100’ün üzerinde görme engelli arkadaşımız refakatli el kartlarının iptal edilmesi nedeniyle mağdur olduklarını söyleyerek bize şikayet etti. Son olarak 22 yaşındaki Ayşe Zengin’in refakatli el kartı iptal edildi. Kendisinin yüzde 100 özürlü olduğunu gösteren raporu olmasına rağmen, nüfus cüzdanında dahi ‘yüzde 100 özürlüdür’ yazmasına rağmen belediyenin böyle bir kararı kabul edilemez. Ayrıca kartı iptal edilen engelli kardeşimizi ve yanında bulunan babasını tüm yolcuların arasında aşağılayan belediye otobüs sürücüsünün hareketi bizlere yapılan en büyük saygısızlıktır. Ve tüm engellilerimiz adına bunu yapanlara yazıklar olsun diyoruz” dedi.
22 yaşındaki kızının doğuştan görme engelli olduğunu söyleyen işçi emeklisi baba Ali Zengin ise kartlarının iptal edilmesine ve kendilerine hakaret edilircesine davranılmasına içerlediğini söylerken gözyaşlarını tutamadı. Baba Ali Zengin, “Hangi bir baba bu durumda olan bir kızını yalnız başına bir yere gönderir. Kaldı ki kızım evin dışında yalnız başına hiçbir yere gidemez. Birkaç ayda bir çarşıya gelirse, ihtiyacını almak için bir yerlere giderse gider. Bunun için kızımın el kartı refakatli idi. Ama şimdi bu kart iptal edildi. Belediye başkanımıza soruyorum, kendi evladınız bu durumda olsa siz yalnız başına bir yere gönderir misiniz? Ve siz emekli maaşı ile kıt kanaat geçinen birisi olsanız size yapılan bu hareketi kabul edebilir misiniz?
Kızımın raporları olmasına rağmen, raporlarının yanı sıra nüfus cüzdanında bile yüzde 100 özürlü yazmasına rağmen böylesine bir karar alınması bizleri üzdü” dedi.
Baba Ali Zengin, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın kendilerini diğer özürlüler ile birlikte birkaç kez yemeğe davet ettiğini ve kızı ile birlikte geldiğini ifade ederken, “Şimdi başkanımız bizlere bir daha çarşıya çıkmayın, toplum içine çıkmayın evinizde oturun demek istiyor. Hani engelli evlatlarımız topluma kazandırmak için çalışıyorlardı. Böyle mi hizmet yapacaklar bizim için. Bu karar ile bizler bir kez daha yok sayıldık. Ve bu karar bizleri üzdü” diyerek tepkilerini dile getirdi.

ALİ SAİT ÖGE
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri