Görme engellileri mağdur etmeyin! 

Konya'da görme engellilerin toplu taşıma araçlarında daha rahat ulaşım sağlayabilmeleri için belediye otobüslerinde durak isimleri seslendirilmeye başlanacaktı 3 yıl önce alınan bu karara rağmen, uygulama tam anlamıyla hayata geçirilmedi

Görme engelli vatandaşlar, özellikle otobüslerde büyük mağduriyetler yaşadığını dile getirdi. Alt yapı çalışmalarından sonra 2018 yılında alınan bir kararla Konya'da görme engelli bireylerin otobüslerde de daha rahat yolculuk yapabilmeleri ve inecekleri durakları daha kolay bulabilmeleri için belediye otobüslerinde durakların isimleri seslendirilmeye başlandığı belirtilmişti. Konya'da ilk olan bu sistemin test sürüşünde içerisinde görme engelli bireylerinde bulunduğu yolcular, gelen sesli anonslarla beraber inecekleri istasyonları karıştırmadan daha rahat inebilmişti. Aradan geçen 3 yılın ardından görme engelli vatandaşlar, toplu ulaşımda büyük mağduriyetler yaşamaya devam ettiğini söyledi. Tramvaylarda sesli anons sisteminin çalıştığı, otobüslerde ise bu uygulamanın sürdürülmediği belirtildi. Görme engelli bireyler, “Otobüslerde büyük problemler yaşıyoruz. Sesli anons sistemi işimizi rahatlatır ama maalesef bu sistem otobüslerde uygulanmıyor. Yetkililerden bu konuya çözüm bekliyoruz” dedi.

BUGÜN HİÇBİR OTOBÜSTE BU SİSTEM ÇALIŞMIYOR! 

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, “Görme engelli bireylerimizin bugün en büyük sorunlarından biri de otobüste sesli anons sisteminin uygulanmıyor olmasıdır. Engelli bireyler, inecekleri durakları çoğunlukla karıştırıyor. Sesli sistem olsa, hiçbir problem yaşanmayacak. Görme engellilerin daha rahat yolculuk yapabilmeleri ve inecekleri durakları daha kolay bulabilmeleri için yıllardır bir çalışma yürütüldü ancak sorun tam çözülmüyor. Bu sistem toplu taşıma araçlarının engelsiz olabilmesi için son derece önemli bir projeydi. Tramvaylar, engelliler açısından erişilebilir hale gelmiştir ama otobüs için aynısını söyleyebilmek mümkün değil. Sesten rahatsız olan vatandaşlar vardı. Şikayet ettiler, anonslar kapandı. Bugün hiçbir otobüste anons sistemi çalışmıyor. Bu durum bizi gerçekten üzüyor.  Biz, her fırsatta bu problemi dile getiriyoruz ve yetkililerden bir çözüm bekliyoruz.” 

OTOBÜSLERDE ANONS SİSTEMİ YOK, ÇOK ZORLANIYORUZ 

Görme engelli Mehmet Akif Arıkan ise şunları söyledi: “Tramvaylarda inilecek durakların isimleri anons ediliyor ama otobüslerde böyle bir durum söz konusu değil. Bu, görme engelliler için çok büyük bir zorluk oluyor. Teker teker telefondan takip etmek zorunda kalıyorum hangi durakta olduğumuzu. Bu bizim için gerçekten ciddi bir sorun. Belediyeden yaşadığımız bu mağduriyet ile ilgili yardım istiyoruz. Vatandaşların bir kısmı ‘Her durakta anons yapılması konusunda rahatsız oluyoruz’ demişti. Onlara da kendilerini bizim yerimize koymalarını istiyoruz. Onların da bu düşüncelerinden vazgeçeceklerini umuyorum.”

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri