Gordon Brown, 2008 İsyanı Sırasında Sıkıyönetim İstemiş

ABD’de başlayan ve tüm dünyayı etkileyen 2008 yılındaki ekonomik kriz zamanında dönemin İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un, olası protestolara yönelik "askerlerin şehirlerde görev alması ve sokağa çıkma yasağı" önlemleri gündeme getirdiği ortaya çıktı.

ABD’de başlayan ve tüm dünyayı etkileyen 2008 yılındaki ekonomik kriz zamanında dönemin İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un, olası protestolara yönelik "askerlerin şehirlerde görev alması ve sokağa çıkma yasağı" önlemleri gündeme getirdiği ortaya çıktı.

Brown’un danışmanlarından Damian McBride tarafından yazılan bir kitapta, ekonomik krizin boyutunun bilinmemesi sebebiyle Brown’un ülkede ‘anarşi’ oluşabileceğinden endişe ettiğini ve bu sebeple askerin şehir caddelerinde görev almasını tartışmaya açtığı iddia ediliyor.

Söz konusu kitapta, İngiliz eski başbakanının ekonomik krizin oluşturacağı olası sokak gösterilerine önlem olarak, “Sokağa çıkma yasağı, askerin şehirde görev alması gibi ihtimalleri de göz önünde bulundurarak düzeni nasıl sağlayabileceğimiz konusunda düşünmek zorundayız.” ifadelerini kullandığına yer veriliyor.

Muhafazakar partili önde gelen politikacılara yönelik iftira kampanyası yapmakla suçlandığı için 2009 yılında görevinden istifa eden McBridge, 2008 Ekim’de Brown’un ingiltere bankalarını yarı-kamulaştırma açıklamasından bir gün önce başbakan ile görüştüğünü kaydediyor.

McBridge bu görüşmelerinde Brown’un, “Eğer bankalar kapılarını kapatır ve insanlar bankamatiklerden para çekemezlerse ve de insanlar alışveriş mağazalarına gittiklerinde kredi kartlarının işe yaramadığını gördüklerinde bütün her şey patlayacaktır.” söylediğini aktarıyor.

Brown’un, diğer ülkelerdeki panik halinin İngiltere’ye de yayılmasından büyük endişe duyduğunu iddia eden McBridge kitabında eski başbakanın şu sözleri söylediğini yazıyor: “Yiyecek, petrol ve ilaç alamayan insanlar dükkanların pencerelerini kırmaya başlayarak başlarının çaresine bakacaktır. Ve bu durumu TV’lerden izleyen diğer insanlar da sokağa çıkarak anarşi oluşacaktır.”

McBridge’in kitabında yer verdiği bu iddialar hakkında Gordon Brown’un henüz bir açıklamada bulunmadığı belirtiliyor. 2007 – 2010 yıllarında İşçi Partisi liderliği ve başbakan olarak görev yapan Brown, parti liderliğini Ed Miliband’a, başbakanlığı ise Muhafazakar partili David Cameron’a bırakmak durumunda kalmıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri